覺唔覺八達通當年行得太前?

203 回覆
224 Like 28 Dislike
咁真係快過班電話app俾錢
真係想佢開一條專for掃code,唔好阻撚住後面啲人
有時啲智將真係唔係扮
如果唔係有消費卷
香港好大部分鋪頭除左連鎖都無八達通,信用卡比錢
之前仲有班傻鳩連登仔話用現金好
根本只係另一種廢老
植入晶片取代八達通
九唔搭八回覆
NFC 直接隊部機/卡埋去sensor ,嘟,完!
我記得當年一出 我阿爸話我咩虛榮心 追科技 搭地鐵唔著數 有嗰啲咩過海優惠用唔到
電話綁信用卡都好快啦 仲有rebate
八達通乜7都冇 仲要局限性高
好似中英文名係分別嚟自兩個參賽者
啲老嘢以前當所有科技都係害人,而家攞著部手機玩就同你曬命好新鮮
係啦
去大陸搭車梗係用 一卡通 (交通聯合)
差唔多次次搭巴士都畀前面班友慢慢搞個乘車碼出嚟阻鬼住晒
我坐低佢仲未畀錢

最近去澳門我發覺超多後生仔用 乘車碼
唔係用 澳門通 實體卡
我懷疑好多 youtuber 標籤呢啲卡 叫 老人卡
所以佢哋唔想用
電磁場改變磁通量
的確係唔著數既
通用儲值飛轉左做八達通後
起碼無左儲值飛尾程優惠
當年好多人會計到張飛仲幾毫或者一兩蚊黎搭長途地方
(因為儲值飛傳統係你用剩既餘額唔足以俾果程車費,都照樣"優惠"你當你俾足錢俾你出閘)

依段轉接期,有堆番過海工既.趕係儲值飛停止售賣前入定貨.就係想嘆多幾次依隻優惠
你老豆又錯唔晒喎,當年儲卡有尾程優惠,人人都計住數用,用剩最少嘅錢,留番嚟搭程最貴嘅
佢地唔係唔鐘意新科技
只係個"新科技"無左尾程優惠.佢地覺得唔著數
要由九龍新界去港島過海番工既上班客應該係咁諗既

對於唔駛搭長途車既人黎講,大多數都係歡迎依樣野,仲要求巴士公司快d裝好堆八達通機.印像中係搞左2-3年先全線巴士用到八達通

初時得鐵路接駁線同埋隧巴係有裝八達通收費機.之後先到全部冷氣車裝,最後先到堆熱狗裝
係有,不過冇進步過,電子支付的確人地發展得比我地快好多
可能後生嗰堆冇咁計呢啲優惠 最緊要方便
而家大陸好多電話都sell 緊全方位NFC , 即係唔理你拍邊個位都拍到
其實反映緊啲人慢慢轉返去交通卡 因為真心快, 唔洗用腦都用到
嘟QR code 地鐵都話死埋一二面可以解決, 巴士真係阻住全車人
仲有佢地好多車都係上落拍卡, 你落車係度掃又係on9
當年地鐵公司搞咗成差不多十年 張卡都揀過好多張 先出到街 個project 叫 contactless smart card 到臨出街先改名做八達通 仲記得搞咗呢個project 嘅經理 叫 brian chamber 啲人叫佢「陳伯」
好扑街 啲人係要行到埋去 先係部機左碌右碌搵個app
咁一樣我覺得又唔可以賴落QR code度嘅
即係好似八達通咁樣都會有人行埋去閘機先摷張卡/磨袋
但係qr code 遇到既阻礙係多好多
八達通你拎到張卡出來就基本上拍到, 除非張卡壞既

qr code 就
1. 要有上網 (又係嗰句, 佢地聲稱係雙離線但現實好似唔係)
2. 閘機個鏡頭要work
3. 使用者要識開apps, (包括要保持個mon 長著)
4. 個mon 唔可以反光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞