覺唔覺八達通當年行得太前?

203 回覆
224 Like 28 Dislike
正評是我俾的
已經有qr code仲要張支票做乜撚
同埋師兄平時俾錢用開支票
有nfc仲要qr code做乜?
師兄平時喺閘前掃掃掃都掃唔到阻住晒嘅人?
其實佢仲有樣野勁係嗰個年代已經諗緊用數據搵錢

講緊 fb, twitter, google 呢啲 data business 仲未好盛行嘅年代

只係佢走錯路,純粹將啲 data 賣走而搞到一身蟻

如果佢當年係自己開條 data team,以八達通收集到嘅 data 嘅闊,可以分析好多人類習慣嘅野,無論學術界定廣告都可以得益,咁應該真係全球嘅頂尖
外國收銀機都要政府監管
香港自出自入
負幾十蚊
on9
出賣人地資料唔講?
iphone 無電,都拍到卡
傻系!
但係地鐵儲值果部機仲係咁廢, 做唔到就咁擺張卡係面嚟增值.
下下要攝張卡入去...廢到
又收唔到銀仔
我係呢度post個payme code你一掃就俾到錢
你想走黎我屋企用nfc俾
97後香港就停滯不前,而家老本終於食得差不多
八達通個app就收到啦 仲有轉數快
你真係多鳩餘。spin 呢道spin 嗰道
不如諗下手機冇電搭唔搭到車好啦
轉數快咪就係可以share個code出黎囉你條柒頭
原來FPS只可以用qrcode . 唔可以mobile number . fps number
因為FPS 只可以用qrcode , 所以手機冇電都可以開機開payme qrcode 俾錢
咁你問fps整qr code黎做乜柒
你入number同我掃code你估下邊個快?
唔考慮方便性既你講nfc黎把撚咩直接現金買飛入閘都得啦柒頭
連登仔唔知點解對掃QR CODE呢樣野好抗拒
因為大陸人用得多所以唔用
真係ON9
Qr 比錢好多場合好岩用
特別係水費電費果d, 其實抄牌應該都整個qr 啦,下下要入no. 又易入錯
唔係面對面. 你打自己number 俾人. 會慢過搵張cap圖俾人?
定係你而家又spin 去面對面緊呀?
由小商戶 > payme 面對面 > payme 唔面對面 > 而家又變咗面對面
你都幾跳喎
你由頭睇到尾先
因為大陸用, 所以死撐到QRCODE冇電都開到機嘟QRCODE
係呀.
但係佢為咗死撐QRCODE.
夾硬講到NFC 唔夠QRCODE 好.
因為有QRCODE 所以NFC 冇電都用到會變用唔到
日日嘈an 機同ios 都唔夠
連比錢方法都要嘈?
qrcode 部份場合係啱用
但一定唔係搭地鐵
我同意呀
我只係講, 手機可以嘟到八達通, 唔一定另外駁個八達通機
條友就跳出嚟講payme
啲人都ON9
我只係講 手機可以嘟到八達通收錢
條友無啦啦走去講payme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞