覺唔覺八達通當年行得太前?

203 回覆
224 Like 28 Dislike
RFID 好舊喎有咩唔明
佢應該講印多個qr code 上去比人直接用轉數快比錢
即係你無用過
最尾嗰程唔理你幾錢都可以照搭架

我雖然嗰陣仲係用緊小童, 但已經係度計張飛點先用到盡
啲大人就用最低面額嗰張 唔記得70定100
專登唔印,政府思維:我懲罰你,做乜仲要方便你?慢慢揼個no.出黎啦
廿年前都冇WiFi
但連九巴都用到
2024年仲吹緊八達通
真係香港人嘅縮影 食老本食一世
係呀好似水費果d 掃下就比到咪好
抄牌果個老野一定唔識,後生都到對幾次
正苦認真玩qr code就合併qr碼
一個碼可以掃維信豬富寶fps八達通錢包payme

星馬印泰已經實施統一付款碼仲互相支持大家qr過境可以直掃

利申 八達通對顧客係好 但係機要錢小商鋪嚟講qr容易接受除非要走税
八達通係雙離線
你張卡係離線, 九巴部八達通機都係離線, 佢係返廠先連返上網交換data
所以交易速度先可以咁快, 缺點係唔可以即時黑名單啲card, 所以你比人偷左左張八達通理論上要等1-2工作天

QR code 佢聲稱話係雙離線囉, 但我試過係深圳收唔到上網係出唔到個code
其實係Sony產品囉…
理論上fps 係有個通用qr code
係香港啲qr code based 比錢工具自己玩野咋
你大學讀呢科?
23條都可以過 立法逼用統一qr唔通過唔度?
排隊等緊前面果個開app,慢慢喵準既時候就會覺得成件事好智將
而家信用卡都可以拍卡
同埋部機網絡差就會企左響度
其實發覺大陸細舖係冇排隊 個個自己攞自己掃自己計付款後俾店員check

排隊先顯得qr是真的
我覺得好多細鋪頭用果部細八達通機破壞晒八達通既優勢
雖然仍然係有好過冇
你諗下八達通由以前可能一個月增一兩次值 到而家一個月洗成幾千蚊
其實個滲透率好高
唔係,係排隊次次前面果個如果用qr一定慢過拍卡1秒變4秒,如果個個慢4倍,會阻7住曬。
唔好勉強自己...
過數比朋友ok
買野比錢一定係8仔
大陸要俾錢,人哋舖頭大的,生活節奏又唔同,翻工中間仲可以訓下覺慢慢黎,你企擺貨正路中間慢慢scan 無人理你。

香港人趕番日日做10個鍾,唔好玩,一定係8仔卡快。
最on係竟然話張8仔唔係電子支付果班先智將
依家VISA都搭到巴士, 駛撚擺錢係八達通咩ON九.
DTD搭車全世界都係用交通卡,係香港同大陸咁ON9用QR CODE
但人同人之前過錢用QR CODE快好多
仲有銀行ATM無卡提款
呢D實用上QR CODE 優勝好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞