覺唔覺八達通當年行得太前?

203 回覆
224 Like 28 Dislike
巴打 我留意左你好耐

你真係好幽默

我自問都算個ok幽默既人 但係你幽默感比我真係高十幾二十倍

錯 應該係100倍先岩

估唔到我係呢個post竟然見識到你既威力

我真係笑到爆左肚 依家一路打字一路撿返d腸呀內臟呀腎呀

塞返落個肚到

你有冇諗過未來幾個月去紅館開棟篤笑?
冥達通
我阿媽嗰啲,幫佢搞咗自動增值,百佳買30蚊野都要比現金
醒少少啦
你問payme點解唔整nfc過數要整個payme code出黎先啦
你真係好撚慘
講出一樣明明係一樣好現實又合理既原因
比一班弱智仔圍攻
有咩唔明?
入車飛點慢都慢唔過QR code

同埋當年有儲值車票唔洗次次買飛, 仲有尾程優惠成日計到張飛得1-2毫就搭長途

當然八達通係先進啲既
用八達通坐交通工具基本上冇對手
依家用果d qrcode根本係科技倒退,完全唔覺得方便左
電子支付先驅
d傻仔話香港無電子支付真係笑而不語
alipay 同we7pay 商用嘅話一樣有1.2%手續費
八仔係1.5 唔係差好多,同埋八仔都可以直接用手機收錢,唔一定要裝部機
主要其實係心態問題,因為香港班老闆想賺到盡

歐美 Food Truck 同市集啲流動舖仔基本上大部分都有流動卡機收信用卡,唔通八達通收得貴過信用卡咩?仲要香港人口密集咁多,生意額一定多過人地
visa master其實真係基本啦
見到啲大陸人要慢慢開QR code 嚟嘟就覺得好撚慢,喺隔離行過拍一拍就過咗佢
Scan 得黎我都嘟撚咗啦傻仔
嗰啲支登仔話,QR Code 先係電子支付,咩八達通、信用卡、QR code 根本係落後
咁落後點解美國呢啲科技大國反而要發展NFC payment, 而唔用QR code 呢
八達通領先係因為有得領交通資助,否則用Visa Master仲方便,八達通留返比小朋友用。
依家可以用Android / iPhone做收款裝置啦
八達通比錢嗰個唔洗機
拆開張卡塊chip 係Sony 造㗎
Eps 出pay wave仲屈
人哋個意念係無限♾️️ infinity

見到九達通心諗做乜鳩
真 死賤種香港人成日抄高質日本嘢
日本發明自己都唔識發展,去東京旅行佢嗰啲西裝友仲會排隊同我哋爭買地鐵飛。
百達通會唔會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞