z水泉澳斬人案|鞋舖老闆擸「小心地滑」牌制服疑兇:「無得驚,恐怕會發生類似荷里活廣場的慘劇,再傷及其他人仲大劑」

169 回覆
402 Like 7 Dislike
女人有暴力行為都係toxic masculinity sor
因為Masculinity定femininity都係行為特質而唔係性別
正如可以有masculine women同feminine men
你話女人好陽剛好男仔頭你係會話佢好masculine而唔係好feminine
終於有個光頭係好人
咁叫割蓆咩?
每個人都係獨立個體
唔會因為我同犯罪者同一個性別
我就好似欠咗另一個性別咁樣要俾你批判
我安份守已力求上進唔撚得?

大部份妓女都係女人
我都唔會話你係雞啦
呢啲係對人基本嘅尊重
談唔上係乜乜主義

你肯答我#122 未?
女白卡斬人係咪 toxic femininity

你肯
值得人救既有幾多個?
同埋相同處境 對邊又會唔會救你?
真係有病
咁都要出黎抽水刷存在感
打多2隻英文字會高尚D?
不愧係支那種
都要推車阿叔迫白卡到玻璃門先
縮返入老母個閪入邊啦
害你點定義先?

你唔好亂咁up住先
你明唔明我覆比你個段野係咩意思架
點推都要有人出手 唔出手咪又係送頭
咁似思覺老師
1.「男人極力shame剛陽女人」
-例子呢大佬?
-地盤都有請女人,女人都鍾意做gym,社會上接受度高
反而女人有其他工具eg外貌身材 搵更多錢,再唔係就比人養,所以比較少人擔任剛陽的角色
好耐以前可能女仔學功夫會比人笑、師傅唔收女學生,但依家都冇呢個問題,譚善言都拍柔道劇、Stephy都拍空手道,你嘅論點可能停留係批評舊時代嘅文化度

2.你要反有毒剛陽 唔係反剛陽化
「Eg 教啲細路織頸巾同洗碗
等佢哋大個咗唔知咩叫暴力」 呢個唔係反剛陽化咁呢個係咩,舉個好d嘅例子得唔得
言下之意即係教佢地洗碗教到懵盛盛唔識打交?
教佢洗碗可以防止暴力?因果關係係邊?
而且暴力同武力離不開關係,要教化嘅係點樣適當使用武力而唔係抹殺武力嘅作用,如果唔係咁制服個刀手個個老板佢咪又係用武力,只係大家唔同用法。

我同意女某啲情況可以有權更剛陽、可以保護自己
不過你下下啲point都係屌左先加講埋啲on9野
人地點同你理性討論
定係你係特登連登唱反調玩膠
其實救人唔會預自己會死
聽你口吻
唔覺得你係外國就會出手救人
救左人
光頭佬通常好勇鬥狠
兇徒呢鑊真係唔好彩
其實你人生係咪真係咁無聊
要成日上黎扮女人玩膠
所以我就係想知道
其實你哋班戇鳩仔
係咪覺得女人唔會斬人
Source
幫又點定義先,幫同害已經係主觀,你既底層邏輯就你講既主觀意見就係客觀,人地就係主觀。

即係話你一定岩哂,人地錯哂。

用返你邏輯同你溝通,你話幫係客觀,咁害對你黎講都係客觀。

如果阿伯不幸死左,佢係唔係害左自己?

如果死左唔係害左阿伯,即係所有野只係你主觀睇法,而你拉主客觀黎講,你只係想表達所有你主觀意見就係大哂而已。

講真你教你仔女,見到有白卡斬人係會叫佢沖出去?鍵盤戰士
問題就係呢度

如果你有仔女,有白卡斬人,你會唔會叫佢沖出去?

呢度個個大大聲芝娃娃,99%既人現場就縮埋一舊,好虛偽。

自己縮,會叫自己仔女縮,但又屌人唔沖出黎,呢啲先最賤。
如果佢有桐生出極個勁度就好
一開始拎塊牌浪下浪下仲要行咁近真係只可以話佢on9
毫無戒心 完全錯誤,人地拎住把刀已經斬左件都仲要唔識死 好似講數咁樣唔知做乜,你一係就走 一係就好似桐生咁極落去
等睇之前又有白卡佬發癲有人想做英雄跟住比白卡佬吉死
心地好同智商係兩樣野,好多人分唔清。

咁勇點解唔去北韓烏克蘭
太複雜同太想當然
點會話教d男仔陰柔d就達到你既幻想
最簡單第一步你叫班男仔坐定定都好難
仲話織冷衫
有咁既資源不如大搞體育,武術好過
人人勇武
拎刀出黎斬人驚比人圍嘔仲實際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞