z水泉澳斬人案|鞋舖老闆擸「小心地滑」牌制服疑兇:「無得驚,恐怕會發生類似荷里活廣場的慘劇,再傷及其他人仲大劑」

169 回覆
402 Like 7 Dislike
講真已經唔理智。

呢度咁多人話要做英雄,講真你見有邊個企出黎?你睇報導個個都縮撚埋,上網就大大聲,現實乜人都無,個個都鍵盤戰士,起碼我講返真話,佢地就芝娃娃。

你只係見到報導成功既,背後死左幾撚多個,人地拎住刀真係發癲,MMA世界冠軍99%都要死。

建議人地做英雄先係最仆街最賤既人,害死人。

保護自己安全永遠放第一位,消防都係有把握有裝備訓練先去幫,睇哂圖走位評估準備合作,太大火都要外邊射水啦,一條友仲要路人亂沖入去咩。

無腦中二病想做英雄害死自己,真係恭喜你,啲家人親戚朋友真係慘。
好打得
班白卡見到拎刀無用
下次班白卡拎十字弓
唔係唔救係賤格
係有人唔係為自己而企出黎,都要比你笑佢on9,有事事唔抵可憐

呢啲先賤格

水泉澳邨事件條片,大把人離遠見到都走,無人屌佢賤格
你老母個閪就陰 識織頸巾同洗碗 既人就唔會暴力? 你咁撚stereotype 就唔好學人扮女拳啦 好撚柒呀
你收皮啦垃圾attention whore
大刀會
諗起桐生拎牌出極個樣
又係大刀會盛事再臨香港
如果係荷里活光頭佬應該無咩人擋到

咁大殺氣
放心啦 卵巢腦
d色魔見到你 都會即場嚇到不舉
建議你落中學, 推廣陰道教育
eg, 教d細路用你陰道發洩, 等佢地大個左唔知道咩叫暴力
屌你老母你呢個留言真係好撚出色啊
錯 應該第一時間

直頭用梯中間d框套住條白卡仲屈
咁我唔覺得陰柔同陽剛係非此即彼
人係可以同時兼有兩種特質
而家個問題係兩性都過分集中其中一邊
陽剛嘅淨係識陽剛,衍生犯罪率高、情緒病等問題
陰柔嘅淨係陰柔,變咗有暴力事件反抗能力弱

同埋我係反有毒陽剛 唔係要去陽剛化
正如我都提倡女仔應該從小習武保護自己
女性陽剛化我好支持
(反而係男人極力shame陽剛嘅女人
到人人保護唔到自己又笑佢哋廢)
而陽剛嘅壞處應該透過推廣陰柔減去
例如男仔學會溫柔同感受情緒,減低社會衝突
但唔代表佢唔使學防衛
我又唔會笑佢,我係覺得佢好好人,但完全唔理智,唔聰明既做法,兩樣野無衝突。

最賤未係叫人沖,自己縮果啲,呢度大把啦,個個咁大聲,係現場就個個縮埋一舊。

講真係去問專業人士,佢私底下都會比一樣答案,唔好弱智去做英雄,無人會叫你沖去做英雄。

純計數意外機率,發生一千萬次,沖埋去做英雄大概率死更多人,所以所有指引都係叫你離開現場保護自己先,通知專業既人去處理,因為做英雄條大數最後死得仲多,客觀事實黎。

有大火你都叫消防,自己沖入火場咩。

真係唔會笑佢,係好偉大,好好人,但事實係唔理智,你有仔女你都唔會叫佢咁做,個個人都雙重標準,得把口縮埋一舊,我只係講返真話唔會咁虛偽
最終大快活職員揮動梯子,成功打甩利刀

MVP冇人講?
同埋唔好男人一犯事就割席
將犯事者去性別化逃避檢討男性特質有問題嘅地方
無視犯罪者九成男人呢個現象
佢係白卡啫、休班警啫、南亞人/大陸人啫

(但一講好嘢,如諾貝爾獎、體育成績、當兵就一定要性別化理解,全部男人都有份威,輸打贏要
已完全封鎖
我冇講過你要消滅男人
我嘅意思係 masculinity 本身有保護弱小免除危險嘅傾向,而你提倡將此透過教育割除

請你理解人人人哋文字嘅時候嘅時候
唔好按照自己想聽嘅方向去理解

我咁講主要嘅原因
係因為你#2 回樓主用到 toxic masculinity
我又想聽下白卡斬人點樣toxic masculinity 法?
白卡傷人過往嘅新聞案例有男有女
女白卡傷人你又會唔會講 toxic femininity?

我唔知你點睇
我見到嘅就係有人見義勇為
用行動制止白卡傷害更多嘅人
無理到行動者性別
亦無必要將性別成為呢件事嘅主調
Typical feminism 小劇場
邊個要保護你?
你老幾?
下 樓上咪講緊無我哋男人保護個男人就斬死晒啲人
你扮見唔到啫
hero
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞