z水泉澳斬人案|鞋舖老闆擸「小心地滑」牌制服疑兇:「無得驚,恐怕會發生類似荷里活廣場的慘劇,再傷及其他人仲大劑」

169 回覆
402 Like 7 Dislike

沙田水泉澳廣場昨晚(22日)發生斬人案。一名疑有思覺失調紀錄的43歲姓林男子手持利刀闖入快餐店內斬傷女職員,多名途人見狀合力制服男子,事件引起廣泛關注。有網民稱讚幾名熱心市民挺身而出合力制止持刀男,才避免更多傷亡。《香港01》接觸到手持「小心地滑」鋁牌制服疑兇的鞋舖老闆呂先生,他講述事發經過,並指案發時正值晚飯時間,商場內有不少一家大細,他坦言當時「無得驚」,如不及時制止疑兇,恐怕會發生類似荷里活廣場的慘劇,「點都要幫,再傷及其他人仲大劑」。

鞋舖老闆呂先生受訪時指,昨晚7時許正在舖頭工作,突然聽到有人大叫,於是走出舖頭視察,見到許多人在大快活出口奔走,回頭始見到一名男子持刀在大快活收銀機位置與一名推手推車的男子對峙。呂先生隨即返店落閘及「擸架生」,惟店內無任何適合的物件,故唯有隨手拿起商場「小心地滑」鋁牌戒備。

呂先生折返現場時,已見到推車男及手持梯子的大快活職員,與持刀男對峙。呂先生手持「小心地滑」鋁牌上前,幾個男人圍逼近持刀男,一直朝便利店方向推進,到達玻璃門附近有街坊頂住門,形成前後包抄持刀男的局面。期間曾掟雜物嘗試令男子棄刀,惟未曾成功。最終大快活職員揮動梯子,成功打甩利刀,眾人馬上把刀踢走,再一擁而上將男子按地制服。呂先生形容持刀男眼神飄忽,並沒有太大反抗,制服過程尚算順利。

被問到為何敢挺身而出制服持刀男,呂先生坦言當時「無得驚」,只知道如不及時制止疑兇,恐怕會發生類似荷里活廣場的慘劇,傷及更多無辜市民,「食飯時間咁多女士、小朋友,初初得兩位男士同佢對峙,點都要幫,再傷及其他人仲大劑」。

呂先生形容推送餐車的街坊「最英勇」,以餐車與疑兇拉遠距離,坦言當時幾個男人無暇商量任何部署,只能見步行步,拖延至警方到場,幸好最終能成功制服疑兇。
其實應該從細開始推廣陰柔教育,防範toxic masculinity
Eg 教啲細路織頸巾同洗碗
等佢哋大個咗唔知咩叫暴力
全個世界 都有白卡
MC
on99
一陣比人吉中幾刀
就無人可憐你
餐車阿叔真係最堅揪
架車仔基本上係0攻擊力
防禦力都係得5咁上下
有冇聽過乜野係暴力洗碗
一人一件值得吹奏自己一世嘅事
我覺得要推廣絕育,如果唔係好似你老豆老母生到你呢個弱智出黎,對社會資源既負擔會日益增加
人哋勇敢出嚟制服匪徒,
你可以話佢傻,話佢唔顧危險,但絕對唔係戇鳩囉
斬人假新聞incoming

到底怨氣喺邊度?
畀人鬧就抵死嘅
點解自己做錯嘢畀人鬧就會有怨氣?
性格勁差
咁你細個應該係俾人教你男人都係仆街
自爆參與暴動拉得
全靠推車阿叔第一個企出黎
呢d case 冇勇士帶頭既話 真係等住比佢逐個割
其實都預左有人會講埋d閪野
呢個USER 講野不嬲都係咁, 你起下佢底就知
唔使咁認真
佢有對神裝鞋,+15速
有咩事都可以拉打,諗過戰術架
你呢啲思想咪斬人案嘅基礎
講下唔同意見就喊打喊殺
第一時間走
捉人留返比警察做
佢地人工包
餐車阿叔真係最堅揪
架車仔基本上係0攻擊力
防禦力都係得5咁上下
佢有對神裝鞋,+15速
有咩事都可以拉打,諗過戰術架

you have slain an enemy
你係咪有讀寫障礙邊忽有喊打喊殺,只要話生你呢D弱智出黎會令社會資源有負擔咋喎
精神病應該送晒入青山
不嬲都有西人講西野
餐車係SSR裝備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞