原來港鐵1996年售票機咁先進

386 回覆
500 Like 16 Dislike
同 一X兩X 一樣
現實就係近代科技進步得愈嚟愈快
而家2024年 90年代都已經係30年前喇
人哋1960年已經有online reservation system

搵唔到中文page,英文page唔齊,自己入去日文page Google translate
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%9E%E3%83%AB%E3%82%B9_%28%E3%82%B7%E3%82%B9%E3%83%86%E3%83%A0%29?wprov=sfla1
居然到依家都仲有零件整到仲加到路線都幾神奇
00後未見過?
真 次次係七仔排隊見啲人拎住部手機嘟極都嘟唔到佢支付寶個QR code就扯火
明明八達通一嘟就掂乾手淨腳
搞到買少少野都要排勁耐 啲廢老唔識用又要學人用
因為回歸之後50年不變呀嘛(科技), 所以咪50年都唔進步
可以負錢就唔係技術問題,係產品設計問題
實際上只係 顯示餘額=實際餘額-50
自動增值就係技術問題
QR code
細個好鐘意拎飛㩒一下果個位
1920 年香港仲靚過2022
可能係港島區先行先試
過多幾年就係全港鐵推行
咁又點, 點解要話「可信性高」?
Good old days仲有觀塘線過海
你說得真對
真係無得同日本比
日本一直領先香港九條街
其實點解樓主你會覺得1990s 特別係90年代末會好落後?你今日所有用嘅infrastructure 喺嗰陣都已經成熟或者有雛型,上網亦都開始普及,第一代 instant messenger (ICQ) 1996年都有了。
反而想睇下呢部機既前身,因為第一下認知就用呢部
唔係rfid咩…
以前細個跟老豆老母去街
搭地鐵係一件好開心嘅事
覺得好神奇
入銀仔落去會有張飛噴出嚟
全程就揸住張飛喺度撚
期待入閘出閘
90年代中後期地鐵開始發大嚟搞
轉呢部新機要配合將來更複雜嘅收費
但係嗰陣時我覺得好難撳
一有八達通之後就直情冇用過售票機
而家搵返舊款售票機嘅相
好撚似部cybertruck

利申70後
香港停止咗發展20幾年
我印象中呢款機之前 係另一隻機有大大個不銹鋼實體掣
唔知有冇就錯
sor
可能因為未出世
覺得依部野用足三十年都幾勁
成日覺得90年代都幾古舊
突然發現條片有依部機都幾震撼神經
直接顛覆咗我嘅認知
雖然你今次誇張咗
不過了解多啲舊香港係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞