原來港鐵1996年售票機咁先進

386 回覆
500 Like 16 Dislike
80年代無返過大陸?
係改善咗,但唔代表唔差
而且90年代都係廣州深圳呢啲大城市叫好啲
你去下歐洲先啦 大把仲用緊實體飛打洞 /月票 舖頭最多得實體信用卡交易 連Apple pay都用唔到
鬼佬送嘅嘢 唔識珍惜
記得佢淨係每年轉下隻色
講到當時未有歷史記載咁
唔係
RFID就唔駛咁近先拍到
點解要局限八達通做交通卡
就係因為咁先落後
老 pat pat 表示:
最初係呢款,一部機只賣一隻價錢嘅飛,所以有好多部機一字排開

有塊好長嘅牌列出邊個站要幾錢 (嗰陣少站),自己查完就走邊部機買

啲機唔識找錢,所以旁邊仲有另一部機唱散銀,不過好似只限用一蚊或兩蚊唱五毫

第二代:就多一排掣,一機可以賣唔同價錢嘅車飛,機上面塊路綫圖就有價錢俾人去 check,依然係唔識找錢

(以上圖片都係 google 搵到)
一雞兩味
當年八達通 launch 嗰陣嘅廣告,而家睇返,佢用 30 秒就介紹哂由拍卡到增值嘅基本操作,其實幾勁
https://youtu.be/TIK-aGBgr7M?si=PsT_eesd160fDnDY
係,之前係咁樣:

通用儲值票,識玩梗係賺盡尾程,剩返幾毫子拎去坐長途車
巴士點用車飛?
所以當年地鐵有呢條罰則:
我都有少少印象 唔同嘅機係出唔同價錢嘅飛

而家仲有冇地鐵嘅膠飛賣? 我以前搭過地鐵 張膠飛後面有廣告 唔知係保濟丸定白花油果類
要將張飛插入圖中右邊部機度:

利申:當年只喺電視見過部機,亦好似好少巴士綫可以用儲值票

笑左你睇開d咩資訊?
八達通都發展到唔係淨係用喺交通上一段時間
但係我問緊你邊度嘅交通卡方便過八達通
https://estore.mtr.com.hk/products/mtr-ticket-classic-album

早排出,不過已經賣哂
好似話參觀完而家紅磡站個「站見」展會有送一張舊車票當紀念品,不過我 book 唔到
巴士線 number過尾如果係m字 應該係駁地鐵 應該會多啲機會見到呢部機
MARS 訂票系統
最廢果下實係間間拎啲data做data mining佢就選擇拎去賣
我比較鍾意舊嘅實體飛 以前有機會搭地鐵 都會留意張飛後面嘅廣告
有無諗住係上面限制住香港?
行得太快唔得,要畀位大陸超呀嘛,屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞