原來港鐵1996年售票機咁先進

386 回覆
500 Like 16 Dislike
係,細個坐地鐵係覺得好大件事好新奇,尤其我細個唔係住市區
我細個都係住喺新界 地鐵通車冇耐 有一次同屋企人出九龍經過地鐵站 我話不如坐地鐵 唔好坐巴士 佢哋話貴 地鐵當時畀我嘅感覺係好先進同乾淨 以前啲巴士好鬼污糟
唔好話八達通,當年有咗通用儲值票之後,每程平啲 (好似八達通咁),仲有尾程優惠,已經極少買單程票

記得通用儲值票係要去票務處 (或者車站間行山銀行 (?)) 買
仲有地鐵有冷氣,又唔使聞街啲廢氣,同當年啲熱狗比,贏幾條街
當年宣傳單張

兼且真係先進喎,售票驗票全部機械化唔經人手,又有扶手電梯送你上上落落,當年無其他交通工具做到
但其實消費券x八達通
即係無意中做咗個人八達通
試過對摺張飛再攤直
照插入部機,結果jam機
果時仲有咁上下既機係用黎唱散銀
我都漏咗最重要嘅嘢係 搭車可以涼冷氣.......

以前啲人公德心好似冇咁好 好多人喺巴士上面吐痰

地鐵啱啱通車嘅時候 除咗 香港島金鐘中環 其他地方都係好多舊樓 條街又多垃圾 但係一入到地鐵站 成個感覺唔同
乜原來而家仲用緊90年代嘅「服務市民」logo?
仲要有咁多人like佢個post嗰下先癲
講起地鐵飛,仲有無人記得當年888呢個活動
ching咁撚醒得唔得架
記得儲值票用剩一毫半紙
會留返用嚟搭過海用
因為唔使補錢架
所以只限八達通公司扣起咗$50,如果佢無扣起,本應就有$60,唔存在搭$20唔夠錢嘅問題

仲要感激佢驚啲人傻仔,好心幫佢儲錢?
其實當年地鐵好有遠見,啲機器全部不鏽鋼面,襟擦襟磨襟刮,所以到而家最舊嘅觀塘綫閘機都唔會顯得太殘

之前某啲新閘機側面係白色,當時第一次見到心諗:唔夠幾個月就刮到周圍都係痕啦。好在,最新嗰隻用返銀面
我只信香港濕熱濕凍先係世界第一
當年細路仔覺得出飛果個架好好玩
係咁壓落去彈下彈下咁
日本 suica 都要按金,但無得負錢
一餘額不足就唔俾你出閘,要用精算機增值先出到 (用 iphone 就開返 wallet 增值)
尾程優惠係好正
講開,好撚記得1997年八達通剛出,係觀塘站跌咗張藍色八達通
嗰啲售票機 連同圍欄 客務中心 月台長室 垃圾桶 扶手電梯 車廂座椅 都係啞面不鏽鋼
真係好實淨
我諗即使乜都唔改 用到而家都唔會殘
國貨
你打咩咪出咩囉
你叫AI出張圖你都要俾多啲keyword la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞