輪椅客截45分鐘都冇的士肯載 燒臘舖師傅仗義幫手截車

188 回覆
420 Like 4 Dislike
好少喎 揸得輪椅的都係做call車 平時都唔會去接街客
都唔係普通人無啦啦可以揸
以前呀爺未走之前成日call 因為好少車都幾full
啲司機個個都好好禮貌 真係感覺佢係做緊老人院社工咁
你係咪睇錯新嗰隻混能車以為係輪椅的
你老左 都會畀人咁講
將心比心啦
唔係講笑 好耐之前屋企人傷咗腳 坐輪椅。 我一個企係馬路邊 屋企人係則邊,有車黎我講等等打算轉身推屋企人佢老母即刻講唔得呀 搵下架啦 就走左
之後黎幾架都講唔上 唔載 其實只係十分鐘車程 可能都無 我最後等咗6定7架先有
果時第一次見到屋企人咁唔開心 應該係覺自己年紀大 阻住人
好撚重㗎師傅
轉電動輪椅啦廢老
到時快撚過㗎的士
親眼見過巴士佬屌鳩個輪椅伯
做咩唔排最前個輪椅位

個巴士佬唔知係唔肯泊返好比輪椅伯伯
定係真係泊唔到啱位
(但巴士佬無移動架過巴士去嘗試幫佢)
直接叫佢坐下一架就關門開車走

個巴士佬態度同語氣都幾差
想問下的士拒載係咪刑事,可否即刻報警call差佬拉人?

以前遇過唔少拒載,次次都冇追究,姑息養奸,今後真係唔可以輕輕放過佢哋

道理同8號風球加價一樣
你咪去爭取輪椅的都要同普通的士一樣收費囉,結果一定係無人會肯做輪椅的
咁點解45分鐘都冇車載?
我試過call 普通taxi 派左輪椅taxi 係幾爽
連登呢度主要立場係返廢老
係連登找同理心係一件極傻既事黎
呢度唔會有公義,只會笑狗人
輪椅的車款係咪得Noah、Transit Connect同NV200?
的士唔接劣質客
諗住用邏輯謬誤去合理化拒載問題?
連登仔直情對廢老一到65歲就喊打喊殺添啦
我唔係幫司機洗地

我只係從用家角度分享,點解輪椅上的士(電動混能嗰款會好少少),咁難搞,而鑽的/巴士會係更好選擇,兩方面都冇咁輪盡。

Btw 普通的士係冇得收附加費

樓上都有ching 分享其他推拉因素令司機變相更唔想接輪椅客。

推:巴士上落方便、鑽的更安全
拉:的士如果用一般扶抱係唔太安全,接載輪椅客可能又要幫手,唔係個個司機想做依個duty etc
如果的士度門可以開大啲,用扶抱技巧轉個人會好啲

成個抱入去嘅話(40-60kg) 基本上係一個少少鍛煉,中年男子嘅極限。

未計啲挨挨碰碰,有風濕、插尿袋嗰啲
的士司機無責任幫佢抱同上行李
真 唔知上面啲人屌乜

老咗係唔方便架啦,又要馬兒好又要馬兒不吃草。搭鑽的真係安全好多,照顧者負擔細,上落安全,輪椅使用者唔洗上落挪移辛苦,唯一問題係同行者得兩個位。

其實做得鑽的嘅司機通常會有禮貌啲,有耐性,細心,而且會膽前顧後,揸車上落都舒服。

我作為照顧者唔會想慳依120蚊、150蚊附加費,如果連睇場戲嘅錢都畀唔起咁就努力啲搵錢照顧屋企人。

Btw 的市場上係供不應求,即係佢收到200 附加費都ok,依啲價真係取之有道。
所以話唔好放過班dc9, 依家見疑即報
塊版重啫, 你唔好理人地西唔西,
至少人地做足功夫俾輪椅上車先.
已封鎖會員 - BillionBaBy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞