輪椅客截45分鐘都冇的士肯載 燒臘舖師傅仗義幫手截車

188 回覆
420 Like 4 Dislike
過海, 踢
如果輪椅客上落的士跌親,的士司機洗唔洗上身?
有鑽的call啦
第3保要含
留明等高手解答

但試過接送老人家個的士佬雞咁腳走,差嗰兩秒鐘差少少出意外

5. 根據什麼法律原則索償?

律師答你:交通意外傷者,可根據民事侵權法 (Tort Law) 的疏忽 (Negligence),向疏忽一方索償。“疏忽” 可謂民事侵權法之王 (The King of Torts),因為涵蓋範圍廣闊。
簡單而言,疏忽案中,原告律師需要舉證幾個元素,包括 a) 被告對原告有保護責任 (Duty of care) b) 被告違反了保護責任 (Breach of duty) c) 被告的疏忽行為與原告的傷害有因果關係 (Causation) d) 原告受到傷害 (Injury),詳情律師會進一步詳細解答。

除此以外, 根據《佔用人法律責任條例》(Occupiers Liability Ordinance),車輛,船隻,及飛機等的佔用人如司機,船長及飛機師等,向裡面的人如乘客的安全都需要負責。

還有,根據《僱員補償條例》,假如你因工受傷,以致暫時喪失工作能力 (即經註冊醫生、註冊中醫、註冊牙醫或僱員補償評估委員會證明,僱員暫時喪失工作能力的期間),僱主須支付補償,即所謂工傷賠償。
少數害群之馬只佔整體的90%
大家包容一下
祝你全家早日歸西唔洗老啦
同一時間,殘疾車位就俾人濫用,無乜事都出到證,當埋私人車位長泊,咁得閒,幫手車其他人囉
98%
你呢啲無人性嘅垃圾唔能夠代表我哋,我要同你割蓆!
咁都要出下街既
好奇Uber 有無呢啲輪椅指引畀司機嘅呢
你係另類嘅,唔能夠同我哋歸埋同一類

你哋係畜牲,我哋係人類,我哋係唔同嘅!
屌你老母DC佬
大部分香港地鐵站係200個唔方便輪椅出入,好多時只有一個出入口有𨋢,要兜大圈去𨋢位
香港嘅行人路好多都暗斜/凹凸不平,輪椅喺石屎行人路係「燉」到黐線
而且好傷部輪椅

如果輪椅個轆喺行人路上唔係特別好推嘅話
大部分照顧者都會寧願等的士
至少免卻到老人家嘅不適+減少意外發生
當香港無的士啦
截45分鐘 咁都有人信
等下等下就唔覺架喇
係咪英皇道截 禁區唔入得車就話45分鐘都冇車載
剷除的士狗,刻不容緩!
點解唔買車代步 都係幾十萬
何不食肉麋?
要再加120蚊
即刻幫襯間燒味舖啦
除咗第一句,句句都認同
原來成班dc9都係為咗唔想令個阿婆辛苦先拒載實係怪錯dc9啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞