輪椅客截45分鐘都冇的士肯載 燒臘舖師傅仗義幫手截車

188 回覆
420 Like 4 Dislike
【好人好事】大家有冇試過被的士拒載?

被的士拒載是不少港人的經歷,當中以輪椅人士最為常見。近日網上有港男撰文,怒斥一眾拒載的士司機,指責他們用「交更」、「唔識路」等藉口拒載殘障人士,認為的士司機的質素每況越下。不過,他亦感激燒臘舖師傅仗義幫忙,令當時需坐輪椅出行的外婆與外傭能成功截車。

該名港男早前在Facebook「的士司機資訊網 Taxi」群組發文,指其坐輪椅的85歲外婆日前與外傭於北角截的士去啟德,期間多輛的士見狀便駛過,令她們在街上截了45分鐘車,仍沒有司機願意接載,「推住架輪椅足足等咗45分鐘的士,10幾架車扮睇唔到」。

港男續指,其後幸得附近一位燒臘舖師傅「睇唔過眼」,仗義出手假裝自己截的士,並成功截到首架的士。惟的士司機發現外婆後,便推搪指交更、「唔識路」而不願接載,幸好最終成功找到的士「勉為其難」願意接載,車費為150元。港男坦言,難以想像若非有好心人相助,外婆還需等多久才能上車,怒斥的士司機不作為,「唔好扮樹大有枯枝,唔好扮清泉」。

而該帖文隨即引來熱議,大批網民紛紛留言表示身同感受,「明白你感受!我成日遇到,試過成個人企出馬路擋住架車,佢都唔會停俾你!!」、「我都試過帶住老人家......個個星期都被幾架車拒載!」另有網民表示其實有好多司機都願意幫忙,建議事主下次可以預約輪椅的士。

https://www.facebook.com/share/iayHUkv4sj1fBCe5/?mibextid=CTbP7E
人老左真係慘
收咁貴,不如call輪椅的
搭地鐵好過
好心殘障人士咪出街
自己行動不便
又令其他人唔方便
雙輸
冇巴士咩,巴士司機一定幫你
咁撚想贏我都祝你全家殘障
睇醫生唔洗出街呀戇鳩仔
我唔信有人會咁好耐性截45分鐘的士
口德村村民出黎屌死你
試過輪椅的都唔撚車,話轉過灣返黎接,點知一去無回頭,自此之後確信DC 9的確無用錯名
依啲要call 鑽的喎

香港得好少架 要預約
唔撚洗睇醫生咩
好心你咁撚廢就拎去人道毀滅啦
鐘意出街你吹呀??
政府有份比錢支持殘障人士出街喎
你唔支持咪唔好交稅
老實講的士司機唔接好正常
因為輪椅客上落如果唔熟手嘅話上落車會有危險,坐嗰個辛苦,幫手上落嗰個辛苦
普通的士又唔係闊落

如果一早知行程嗌鑽的,輪椅的,安全又放心,畀貴少少好過老人家擔驚受怕。

利:試過長期接送坐輪椅屋企人
去邊度咁慘無其他車到?45分鐘搭地鐵邊度都去到啦
依個叫冇家教唔係口德
係。上落巴士係最方便,同埋最舒服(我同坐輪椅果個)

果時每個禮拜同阿嬤翻屋企放假,搭巴士係直接推上去搞掂

搭的士反而辛苦,輪椅過的士果下辛苦到爆
無的士咁點?街過呀婆行路游水由北角去啟德?
當然可以坐巴士,但有得揀同老人家一定係點對點,仲要如果唔係經常要去個外傭未必識點轉車
成班DC9出黎洗地,好撚肉酸
輪椅人士上的士好似次次都要搞好耐咁
行到一兩步嗰d冇乜野 收起張輪椅自己行上的士就得
連輪椅上嗰d就要收起的士上面的椅先
再固定張輪椅
冇錯 現實係有更好機制去協助輪椅客/活動不便/有需要人士/。

就算uber 或嗌van 仔都未必夠好。輪椅客最好係唔洗上落輪椅,uber 唔一定有位畀你收到架輪椅。嗌XL 都唔係架架得。

港島都可能話地鐵要上上落落唔方便,但市場上的士就係唔太friendly,輪椅過的如果個老人家大份啲,幫手嗰個手勢唔夠好,好易整親。通常老人家又有口難言。

宏觀嚟講係城市設計,交通需求,同照顧者壓力嘅問題。其實一個菲傭/照顧者要照顧老人家出入係有啲吃力,仲要推住佢上落,覆診時拎文件去廁所一大袋啲濕星嘢,次次都打仗咁。

如果住新市鎮,有個位慢慢call定車等上落會好啲。喺條街日曬雨淋截車真係搵笨。

長遠香港會人口老化得好犀利,係依個城市嘅必然之痛

直接call車啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞