輪椅客截45分鐘都冇的士肯載 燒臘舖師傅仗義幫手截車

188 回覆
420 Like 4 Dislike
又拒載
唔叫鑽的?
其實係每個連登仔嘅心聲
不過你講出嚟呢
大家就會道德撚上身出嚟屌鳩你
雖然我係支持你
但都要比個負皮你先
有啲嘢大家都知就唔好講出嚟
香港的士司機係咁既啦!好賺易做才是王!
好似話葵涌邨有條白卡輪椅玩串左個場
搞到的士唔肯車輪椅客
連登仔之前仲話唔好買車
當2老老左個陣你就明架車有幾緊要
一個係咁諗,冇問題
等咗40幾分鐘,十幾架的士,個個都係
你就抵俾人屌老母

吃力不討好唔撚使做啊,唔撚好揸的士囉
但現實就係唔多人想做依啲生意
客源唔穩定 靈活性低 體能需求多啲

現時無障礙交通工具雖然愈見普及,但殘疾人士外出仍困難重重。關注殘疾人士權益組織自強協會昨日公布一項調查,發現逾八成殘疾人士曾希望乘搭無障礙的士卻因車費昂貴而未能選搭。有輪椅使用者更指,每當肩周炎發作需要覆診時,亦因車費昂貴需忍痛使用公共交通工具就診。該會指現時供輪椅直接上落的無障礙的士數目極少,間接造成費用高昂,政府卻未有規管相關收費,倡當局補貼輪椅人士相關開支,並制訂政策普及無障礙的士。

諗深一層

係結構性嘅社會矛盾 香港冇嘢多最多係社會悲歌
因為香港只係搵快錢嘅地方
雖然政府嘅安老政策比起其他地方算係喺錢銀上過得去
但成個社會都係老齡唔friendly

你只要試過跛過/身體失能過就會明
社會節奏咁快而社區支援極少
原子化社會對冇生產力嘅老人係好殘忍
對老人生活現實嘅無視同定見(唔係講嗰啲一味煽情賣慘嘅港台劇)
喺香港係冇作為一個唔係廢老嘅空間
因為中環價值滲透哂我地對親情、老齡、養育嘅想法

希望將來age gracefully
大陸醫院要收錢先嘅道理
太多情緒勒索
大把的士佬都未開過塊斜板
好似話有個阿婆,餐餐坐的士,然後落車唔俾錢。

如果拒載佢,又會抄你車牌投訴你。
唔比錢就報警
人地改裝車成本又真係高咗
真係可以方便輪椅客,即係服務內容又好左
收貴左都好合理
你都弱智
好多司機都有報警,但個阿婆又無錢你拉佢都無用。然後你又要等狗搞到無左成日錢
有賓賓搞喎 其實麻煩的士司機啲咩?
仲可以收多啲錢
唔明點解的士唔想接
就咁睇完回覆
其實幻想到點解難

一般的士上落位又真係唔闊
如果隻腳行動不便要抱入的士應該唔易
入個陣撞到頭或者撞到隻腳本身既傷口都有機會

如果我發唔到力
只可以靠個賓賓抱我入的士
我覺得應該會將我撞黎撞去
係港人就ok 喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞