輪椅客截45分鐘都冇的士肯載 燒臘舖師傅仗義幫手截車

188 回覆
420 Like 4 Dislike
你聽日去睇醫生嗰陣睇下醫院啲日間中心幾多人,你拎藥嗰陣又睇下排幾耐
屌你老味出黎搵食個個都利字行頭架啦
咁撚好心我去做義工唔好,突登租架的士為左做好心?邊個會
呢120淨係開塊斜板 好多去搶
咁計,地鐵都係咁姐
咪係,拒載就拒載啦,禁撚多嗲
做得呢份工呢個就係你嘅duty
冇咩做唔做好心
架車有得呢個功能就要接
搭地鐵咪又一班話大家比咁多錢點解要讓個輪椅位比你既港豬搞到上唔到車.
,
交更
唔識路
去接客
Xx,唔去
唔做你生意
唔過海

佢有保姆照顧,唔需要人哋額外無償付出,多謝關心

連登仔第日跛咗唔該唔好將你嘅不幸禍及正常人畀少少同理心唔好咁自私好似呢條片嘅事主咁
https://youtu.be/AwA5XhI7NEY

有多餘時間慷他人之慨不如影多啲違泊的士狗
No Country For Elderly
有啲資深DC9唔敢接姐早年有個好出名嘅輸椅啊婆係車霸,落車唔找數淨係放低張白紙寫嘅所謂欠單,好多的士佬都怕咗佢
又真係冇喎
一樣要加錢
dc9準備上門拉燒臘師傅做白牌車
全部call 的?
燒臘師傅好人有好報
其實的士狗唔想車輪椅客嘅原因係乜?
覺得等個客上上落落收埋輪椅慢?

又話生意差
有生意又唔做
到底咩心理
老人家真係可能會㗎
推過輪椅嘅人一定明白唔係個別事件,根本係常態,呢幾十年嚟都係咁,一見輪椅就好多扮睇唔到,或者多多藉口唔載。
未有鑽的之前根本慘到仆街,就算有都唔係好幾多,事實係呢個行業腐爛咗好耐,唔係改call 鑽的就代表問題解決。
一嚟貴 二嚟好難約到
你截就一定要接?你估你邊位呀?
我突然唔想做唔得?我想去第二區先接唔得?cut 唔到埋黎唔得?我電話突然有order唔得?
order 有得揀既時候你會唔會突登去接輪椅客呀?

好野無人講,衰野就post 上網
吃力不討好既野邊個會做?講你就叻
同個官講啦的士狗

根據《道路交通(公共服務車輛)規例》(第374D章)第37(a)條,的士司機如無合理辯解,不得故意拒絕或忽略接受租用人的租用,不論該租用人的意圖是以明顯或默示方式表示的。

合理辯解

法庭在決定的士司機有沒有合理辯解時,會考慮以下三個情況:-

必須指出構成合理辯解的事情;

究竟該辯解是否真誠,因為被斷言為偏離一個相關的法令的原因必須是真的原因去這樣做;

究竟該辯解是否合理,而法庭視乎案件特定的情況以客觀標準作出評估。

[請參看 HKSAR v Ho Loy (2016) 19 HKCFAR 110]

故意

故意是指“刻意和有意的”但還包含魯莽。魯莽:-

「…在本席前的案件的情況,必定是指就有否干犯罪行完全無視或不理會,或預期有危險但依然進行去冒這個風險。」

[請參看 HKSAR v Stephen Daryl Barnes [2000] 2 HKLRD 495]

究竟的士司機就拒載或選擇乘客有沒有合理辯解是一個事實議題,但拒載一般而言是被禁止的。
拒載就拒載啦 扮清高
可以呀,不過香港係無罪假定
首先你要影住自己證明你有截先,亦都要證明司機見到你
同埋你都要證明到司機真係無不適,無其他order喺身而突登唔接你先
上面啲駕駛態度落到嚟揸的士,一日想撞死幾多個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞