邊行邊寫系列:獨遊西藏

258 回覆
56 Like 9 Dislike
讀大學嗰時已經想去西藏,直至出黎做野一直都未有機會,而今年難得有廿幾日長假,就決定去西藏。

入西藏既方法有好多種,可以選擇搭飛機直達拉薩;可以係廣州坐50幾個鐘既火車;咁樓主就選擇係香港搭飛機去西寧,然後轉坐20小時既火車入西藏。

因為西藏始終係高海拔既地方,所以都一定要做小小準備。除左留意翻去既月份屬咩天氣帶翻足合適既衣物,以下既野一定要有:
1. 預防高山症既藥,好多人推介既海拔適,香港既藥房一般都有得買。

2. 防曬物品:帽,太陽眼鏡,防曬霜(spf 50 above)

每個人去旅行既方式都好唔同,而我去旅行既宗旨就係隨心,即係唔會規定自己邊一日要去到邊度,唔會趕行程,例如我去到一個地方/景點,我覺得好玩舒服既,我可以選擇留耐啲。

所以呢次西藏之旅所有行程我咩都冇plan過,連回程機票都未買。

呢篇遊記最希望做到邊行邊寫,可以翻香港前就完成。
Day1 :5月19日

上面講到我係搭飛機去西寧,然後再轉入拉薩既火車,一早係ctrip買左機票,連保險大約1200hkd。

買機票時預計時間
香港> 北京, 1335 hrs to 1630hrs
北京>西寧,1930hrs> 2150hrs

提外話:因為香港係冇飛機直接到西寧,要係北京轉機。最近都要去深圳先有飛機直達西寧,但班機時間好早,冇記錯係早上7點幾機,即係我要提前一日去深圳過夜先趕得切飛早班機。其次就係香港飛西寧既機票錢平過深圳飛差唔多一半,衡量過之下我就選擇左係香港飛西寧。

班機本來預計晚上2150就會到西寧,然後2310就坐火車入西藏,但偏偏飛機delay左兩個鐘,結果就趕唔到火車,咁我唯有係西寧住一晚,第二日先再搭火車。
Day1 :5月19日

上面講到我係搭飛機去西寧,然後再轉入拉薩既火車,一早係ctrip買左機票,連保險大約1200hkd。

買機票時預計時間
香港> 北京, 1335 hrs > 1630hrs
北京>西寧,1930hrs > 2150hrs

提外話:因為香港係冇飛機直接到西寧,要係北京轉機。最近都要去深圳先有飛機直達西寧,但班機時間好早,冇記錯係早上7點幾機,即係我要提前一日去深圳過夜先趕得切飛早班機。其次就係香港飛西寧既機票錢平過深圳飛差唔多一半,衡量過之下我就選擇左係香港飛西寧。

班機本來預計晚上2150就會到西寧,然後2310就坐火車入西藏,但偏偏飛機delay左兩個鐘,結果就趕唔到火車,咁我唯有係西寧住一晚,第二日先再搭火車。
Day 2 : 5月20日

今日係西寧hea左一日,結論係西寧得一日時間係冇野好玩。

我係西寧人民公園行左陣再係附近食啲野就到夜晚搭車。

冇諗過5月去西藏啲火車好full,搶唔到風靚最靚既y971列車,就退而求其次買左2150開車既Z8991,仲要買唔到卧鋪,得翻硬座,即係我要坐20個鐘既火車。今日都冇咩特別,要睇靚相要等到聽日,大家可以期待一下。
LM,到時要食定藥 定唔舒服先食?
硬座
坐完硬座,腰痛,end trip
買成盒海拔適
通常散賣
點解唔係廣州搭火車直屌拉薩
集中營咁撚樣
當年拉薩坐返蘭州,坐左29個鐘
人間地獄

說明書話去高海拔地區前1-2日前食定
所以我第一日係西寧夜晚就已經食定
唔建議
一黎時間太長,要搭56個鐘
二黎要係西寧開始先開始冇靚景
廣州去西寧段係非常悶,除非你好鐘意搭火車
lm
唔建議
一黎時間太長,要搭56個鐘
二黎要係西寧開始先開始靚景
廣州去西寧段係非常悶,除非你好鐘意搭火車
買到卧真係唔好買座
座係比狗屌
食完有冇副作用 or 好d?
未知 始終依家坐緊既火車係有氧氣
要去到拉薩先見真章
有冇識到朋友仔/女
去拉薩坐火車通常無咩事
respect樓主硬座
聽人講直接飛過去 再訓兩日好過
我果時係深圳飛西寧轉硬卧
回程拉薩飛成都玩幾日再直飛香港
想試下揸車去西藏
條國道真係發夢都想揸車遊下
有 稍後再分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞