[感謝高普9年的快樂時光 ]利物浦完季討論區

1001 回覆
50 Like 7 Dislike
其實,高普跟愛華士合作的那段日子,高普在球員買賣上也沒有絕對話語權,尤是初期的文尼、沙拿這兩位在高普正式掌帥後才加盟卻非常重要的兩位重要球員,本都不是高普當時的首選。據後來的內部消息所指,當 2016、2017 兩個夏天分別物色攻擊球員時,高普的首選分別是葛斯 (Mario Gotze) 和布蘭特 (Julian Brandt),而非文尼和沙拿。更甚的是,沙拿是當時高普個人心水的第 4 人選,排在布蘭特、達斯拿 (Julian Draxler) 和佩利錫 (Christian Pulisic) 之後。

成撚日都二元對立佢知唔撚知高普講過佢係現代歐式領隊rather than 英式領隊,佢雖然要轉會最後話事權,但佢其實好撚懶,中意有sporting director去分析?Edwards一開始都有比自由度高普,Klavan擺撚明係大家都讓佢去買

出售賓迪基、伊比、沙高等套現,換入沙拿、文尼、韋拿杜姆那段日子無疑是 #神Deal俠 的全盛時期;但成就高普麾下所復興的 Liverpool 1.0 要到 #最後一塊拼圖 的雲迪克加盟才成事。雲迪克加盟利物浦的一波三折在這裡都提過不下三次,有興趣自己去發掘一下。概括而言,就是紅軍在第一次羅致 VVD 時觸礁,管理團隊 (包括愛華士在內) 隨即向高普推薦拿樸迪 (Aymeric Laporte) 來填補空缺;惟遭高普「堅決反對」,明言非 VVD 不可,亦私下與荷蘭人達成君子協議,他日一定捲土重來。結果就是未正式踏入一月,雲迪克已舉起紅軍球衣拍照「官宣」。

簽VVD都係Edwards同意可以高追,球探同data方面只係比咗Alternative

講撚到雙方勢不兩立咁
嘩 inside anfield 成40分鐘
shaw 未好返
chilwell 唔fit
可能真係會出佢踢左閘
要開始習慣冇高普嘅Inside anfield
taa 有d 尷尬

中場又未到佢

防守又唔夠強

除非southgate 變陣
最多咪來多次

經歷過呢段歲月,利子咩風浪未見過
第2張右2咁似摩迪
Walker好d 啦,英撚前面班人進攻已經太勁。
唔需要taa 幫手。
學神都經歷過,我就真係唔驚下季
其實英撚幾啱踢3中堅
獲加踢右中堅Taa右閘
我同意可以執隻可以踢左閘識進攻嘅中堅嚟比TAA踢Inverted full back
但佢清晒Jelly同屌尖係咪即係想隊波唔再比二閘上
連哥狗都唔會搞到自己對波冇閘,會放walker出嚟爆上前

阿仙奴施真高冇得踢時都係打4中堅比Ben White鳩上
其實我覺得Ben White似閘多過似中堅
根本唔會搞到自己對波冇咗打雙閘呢個option
場波同inside anfield 都要save
曾經對付過全盛卡卡
當時應該係美利拉斯同格連莊臣carry
屌第二張影張相都柒過人
真,呢段時間真係要成積冇,要踢得好睇又冇,場場覺得利記球員都好似踢街波咁
睇番票數
美斯 686
vvd 679
文尼 347
沙拿 178
ab 67
英國家隊初陣

TAA Jones JG 昆沙
有full list?
後防少廢
左閘得一件
昆沙應該入唔到最後名單
Taa 中場
比 forward

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞