[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (236)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
同足球明星選舉依個活動,等今季告一段落,28號之後就會準備下季嘅嘢。當時機成熟就會公布,應該都幾多姿多彩,唔止係球員變動。
Goodbye and thank you Ken
管理層變動
Any news?
他指球隊在完成煞科日對理文,與及出席今月28日足球明星選舉頒獎禮後便「告一段落」,之後便會準備新球季的「改建」,當中包括教練團與陣容,「(即將公布的消息)都幾多姿多采,不單純是球員變動,也會有其他公布,是有趣的。」被問到接下來會否邀外隊訪港,他僅回應:「再睇。」

港超聯︱傑志3:0南區 伍健提一重要指標預告大變動:來季年青化
https://www.hk01.com/article/1020658
大小姐揸旗
唔有趣咁點算?
當年夠話香港阿積士
45塊牌咁多
年輕化就執個中堅先啦
幾隻廢老踢到插喉咁
行東方條路囉 其實唔差
甘智健拉美治組成甘美治防線。
唔似以往咁温和
係咪要放棄龍仔啦?
有趣的是會長伍健將會接替離隊的艾里奧穿上印有PIECE的5號球衣,以另一身份帶領傑志續戰港超。
等星晴巴爆料
全部轉晒年輕貌美
畢頓上位
晉峰是役逼和大埔,保住1分,總教練何信賢對球員演出相當滿意:「今場班球員跟足部署去踢,包括嗰幾個外援都搏到盡,帶動班仔踢得好咗,相信球迷都見到大家經過咁多挫折之後有進步。」

「何Sir」亦認為今場賽果,反映只要主力保持健康,球隊有力與部分隊伍抗衡:「『阿井』(鄭璟昊)之前傷咗好耐,佢出番嚟之後,球隊會踢得定啲,所以只要唔好有太多傷兵,其實我哋對同級對手係有得踢嘅。」

港超聯 晉峰1比1逼和大埔
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240518/bkn-20240518170022673-0518_00882_001.html
乜咁俾面啊
對於最近多場比賽,球迷因不滿球隊表現而發出噓聲,伍健則回應道:「球迷有好多種,有啲係死忠,有啲係勝利球迷。球迷感覺到失望我哋係理解嘅,我哋都好失望,但改變嘅嘢就要等今季完咗先。」

直接屌柒你哋班勝利球迷
顔卓彬算唔算係今季港超最後希望

傑志會長伍健賽後主動到場邊與暫代主帥金東進「密斟」,前者笑言不能將內容透露予傳媒。今仗傑志的指導區中繼續由助教卡度素「主力」指揮,金東進幾乎全場都坐在後備席中。伍健並無正面回應主帥是否已經換人,僅指金東進是暫代主教練,「不同時候可以轉轉不同的人,那就轉轉吧。」

今仗先任左閘再任右閘的陳晉一早段交出助攻,結果獲港隊教練安達臣選為今場最佳球員。「一仔」坦言過去一星期對球隊而言非常難受,全隊上下都感到失望:「但大家知道今日再無餘地,要踢回一個對得住球隊、球迷的表現。賽果對這個星期加了少少甜,希望用這場重整旗鼓,下場再踢回應有的表現。球季是失望但仍未完。」

陳晉一季中戰畢亞洲盃後一度有機會外流中超,但最終未能成事。回顧球季,他形容由西班牙回流後經歷大波動的一季,亞冠盃失利、球隊換教練到失落冠軍都令自己有壓力和失望:「對自己而言,上季到現在是失望但上了一課,是一個經歷。明白球迷、球隊好多人也對我有期望但失望,我會承諾大家,我現在只有21歲,我會繼續進步,不會停下來。」

圖、文:麥景智

https://www.sportsroad.hk/archives/479001
公廁健主力中堅?
下季大動作年輕化的話,即係sohgo 三占軒 彬仔 呢啲好大機會收返去石門用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞