發覺要男人分擔家務既女人好自私。。

173 回覆
146 Like 476 Dislike
好快會帽埋
每日都大掃除咩

我承認有嘢做嘅時候係要啲時間

但無嘢做嘅時候,根本就得閒到要搵啲嘢嚟做,然後話自己好忙

同埋我覺得另一樣野係。

有時d女人話男人越幫越忙,乜乜柒柒。
咁如果你全職,咁一定係你對d task proficience d。

你要咁講,不如你又試下去你老公公司做野囉。睇下邊個熟手d ?
唔洗咁串嘅
人地都係分享下睇法姐

好似果我件咁,一個月要比成兩皮幾家用佢(唔連租),自問已經唔算刻薄。

外賣都係我比錢都算,我覺得佢照顧小朋友係辛苦。
成日小小野就屌尻人....

呢排重話想要隻新戒指,我真係心諗,你High大左咩,我個個月surrender 半份糧出來。我當都係應比。
你如果真係整到屋企環境好舒適,大家相處舒服我冇所謂,依家唔係喎大佬。有時我做埋d 野重要比你屌,我d意見全部被ignore,我重要應酬你d親戚,生活習慣為左你改過曬有時都重要唔appreciate 。你重想出bonus?

嚮廁所溝chemical?

咁巴打你真係好撚百厭
夜晚有冇閪屌?有閪屌就我勸你照keep
冇就諗定離婚變回自由的鳥
試下掉轉崗位

btw,其實我幾鐘意做家務

其實只要有我有個headphones 可以聽住歌/podcast/YouTube做,其實係冇乜野。

但係我依家已經乜都唔敢郁,一有咩唔滿意對面又屌
唔知算唔算大男人,我唔介意用錢請外人解決任何家務問題,但仔女只想由老婆湊,接送教學功課等,始終信唔過其他人,包括老人家,一陣教咗啲歪理 假新聞俾仔女就大鑊。
月經分化男女post
一段關係要將啲野推黎推去根本唔會長久得去邊

結婚生仔前同居係必須
唔係突登串佢
但等待有人喺場邊指手劃腳教你踢波
你以為佢係高手
原來成世波皮都未掂過 係人都忍唔住啦
你而家可能好嬲,唔想同佢講嘢,
但你哋始終係夫妻,有啲嘢需要面對,

當你下咗啖氣,你就要平復心情,嘗試用佢接受到,唔會激嬲佢嘅措辭同語氣同佢講,佢咁樣做,你有咩感受,並且如果佢願意作出改變,你會更愛佢

我同同事傾嘢都係咁,我唔會話對方唔改變,我就唔做乜,唔合作,而係對方如果作出改變,我就會為對方行方便,俾利益

當然夫妻之間利益佔嘅出例較少,更多嘅係愛、包容、同感恩,你可以預先俾一張結婚周年心意卡佢,感謝佢一路以嚟為你嘅付出,擁抱佢,錫啖佢,更多嘅係情感上嘅嘢

我知我一個A0,所有分享都係基於常識同書本上嘅領悟,但我係真心希望盡一點有限嘅綿力,今巴打同阿嫂夫妻關係幸福

衷心祝福你
係嘅,下次會利申返先
你有真係睇過樓主寫嘅嘢就知你寫嘅無句啱,可能你嘅老婆係咁,但人地唔係呢,咪害人啦
可能啦,或者真係都唔定
但我真係好想分享,我唔係嗰種收到口嘅人,
有唔公義會想大聲疾呼,
有人有困難會想出手去幫,
saw something會想say something

呢種程度嘅言論自由,而家暫時仲係有嘅

當然,有時的確會衝動發出好心做壞事嘅害人嘅言論,但我會自我檢討

利伸:A0
問下佢點改善呀嘛
如果佢連方法都唔肯提供畀你淨係齋屌,你可以考慮下係咪真係同呢個人走到最後

佢呢啲態度你應該要認真坐低傾
唔單係針對家務呢啲嘢
反而係佢對你冇咗尊重呢個問題
可能傾嘅過程你要蝕底啲做梳理佢點解有呢個情緒嘅人

不過感情係咁㗎喇,希望你地解決到
佢係咪冇返工
佢本身份工又搵得多唔多過二萬
咁可能係真係心理疾病或精神科嘢喎,佢係咪有啲咩心理陰影呀?
為咗佢自己,亦都為咗你,你可能真係要帶佢去睇睇醫生。

唔係話佢係咩,呢啲真係徵狀,而且睇落唔係小嘢添喎。
你甲亢、甲減,扁桃腺炎都要睇醫生,係好正常嘅事
呢個年代仲有”幫男人生仔”呢個思維
間屋個男人無份住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞