發覺要男人分擔家務既女人好自私。。

173 回覆
146 Like 476 Dislike
離婚前,d錢「輸」哂佢先
真心如果收入相約,我唔介意
笑撚到我仆街
睇字已經明點解A0
咁其實洗碗係okay,我都會幫手。
下,查實真係唔覺有咩咁辛苦,好多人講到洗個碗好大件事咁。

我自己煮野食果期,一向都係自己煮,自己洗埋所有野
落洗潔精,卒兩野過水其實已經好乾淨
支持巴打
好有point
收皮喇你都冇智
有乜資格岀聲
我老母真係冇嘢做兩個都返工 人工同我老豆差2倍
洗杉十幾次有一次先係佢 冇拖過掃過地
貪得意買隻貓返嚟 淨係識玩影相
三年剷屎既次數兩隻手數得哂
細個都係工人湊 唔關佢事唔好話湊細路好辛苦
其實條女幫你生仔對身體已經好大損傷
有時真係冇得計咁多
上面話1-2個鍾做家務
加咪湊返放學做功課
一定好輕鬆

係咪忽略咗麻煩個一部分
就係個小朋友本人
係會行會走會拍手

你哋未生過都做過小朋友
記唔記得細個有幾曳?
睇少陣又上隔床跳落地下
又喺廁所溝chemicals
再唔係捉住阿媽喺到玩十萬個為什麼
玩玩具又玩到周圍都係
見到啲嘢得意無論老母整緊乜
都要衝入去拎比佢睇

然後你哋話湊小朋友有乜咁辛苦
淨係做乜嘢做15分鐘
就有個小朋友嚟問東問西都夠煩啦
無錯,雙方都需要感謝對方,欣賞對方好嘅嘢,欣賞對方為自己嘅付出
而唔係只睇到對方嘅唔好處,對自己嘅傷害
“幫”你生
夾唔到做咩要浪費大家時間。
放返個女人出去個自由市場等佢搵個又搵到食,返到屋企又做奴隸既男人囉
呢樣嘢冇分幫唔幫,宜家唔係幾廿年前一定要生仔繼承男家 好多時根本係女人想生,咁計係咪男人"幫"你配種?
咪𨶙玩啦,人哋講明「煮飯食出面/賣外賣,掃地拖地男人組」,咁佢老婆有撚買餸煮飯洗碗咩。掃地拖地男人做埋,你估個老婆會洗廁所洗隔塵網?

「唔網購想慳番少少」,網購睇時間啦,有啲星期三有折,有啲限時88折。上網唔好掛住睇片傾偈買衫,睇吓啲超市網。

啲乜嘢交水電煤買電池一兩個月一次都要攞出嚟講。

仲要講到個老母自學進修做個好呀媽,一街都係港女嘅時候,樓主老婆會增值教女做正常人嘅可能性有幾高?

回南天就開抽濕機啦,順便抽乾衫。係屋係又驚抽乾啲皮膚,結果戇鳩到間屋濕到有蟲要避蟲捉蟲又要追太陽晒衫,不如講埋坐向四季晒衫時間都唔同啦。要煩少啲,就搵間向西屋,太陽入屋時間最長唔使追太陽,回南天相對無咁濕,要住向東向南就係要追太陽㗎啦。

與其打咁多嘢出嚟話畀人聽你幾咁戇鳩又幾咁得閒,諗吓點樣work smart仲實際。家居雜務每日重複,唔使做到100分,同埋認真諗吓點解啲人話做二十年嘢同有二十年做嘢經驗係兩件事啦
哇 呢個方法掂喎
受教了
係,你係啱嘅,啱嘅說話就要聽
即使忠言逆耳

咁我就唔同大家吹咁耐水了
首先要明個男人呻得自己老婆,其實就係想人認同,唔係要你話比佢聽老婆有幾辛苦,因為一開始佢就已經認定啲家務好輕易做一啲都唔辛苦(只限放喺老婆身上,自己做就太辛苦了)

然後就要諗,啲男人最想搵個為佢捱/唔介意佢窮既女人,呢啲女人個腦對金錢無乜認知,淨係老公月入30k佢都夠膽做ftm養細路就知係無乜腦,以為人地得佢都得。講真如果係做體力勞動工作無學識既可以搵到乜野女人?個男人咁辛苦做體力勞動養妻活兒呢點係有負到佢最基本既責任,但你話個女人會唔會可以有智慧培育小朋友,會唔會睇育兒書學點湊小朋友?唔煲劇唔上抖音小紅書已經叫bonus。

成日話女人做ftm好辛苦嗰啲只適合嗰啲真係搞得掂屋企既女人,至少家頭細務做唔晒都可以外判比家務助理甚至拖少日地,揀值得花時既野去做,令個老公返到屋企舒服有得休息有飽飯食真係比晒份糧你都抵。你睇何太就知,有肉體有迷暈湯幾百萬比晒你都得(如有)。
比佢聽下依首歌。

https://youtu.be/ySq63pDUHCo
淨係掃地拖地?
不滿又唔敢同老婆講
知唔啱就好
你朋友兩公婆既野關你鬼事咩,你想溝左你朋友做二太太幫佢洗衫掃地既另計
你講到咁無私,但其實乜撚都計曬出黎
係,我係企喺做人個仔嘅角度,去計算夫妻,即我父母要共同承擔嘅屋企事務

利申:男
呢啲嘢有幾咁閒
休息嗰陣半日做哂一星期家務啦

利申:搞緊離婚,一個人住
你有冇買開餸
買餸點會網購
但通常買開都會出去順便買埋啲柴米油鹽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞