發覺要男人分擔家務既女人好自私。。

173 回覆
145 Like 476 Dislike
直接俾Solution你啦

由貴到平:
1. 請工人,老婆返工
2. 吸塵掃地乾濕機器人,洗碗碟機,
3. 丟去外家湊,俾多些少家用
4. 唔撚抹野,請鐘點周末解決,睇你衛生底線

冇呀,佢咪話你做得差囉.....
我唔係話主婦唔辛苦,我覺得吹大左姐....

同埋亦睇你要求有幾高。
喂,你要半粒塵都冇,你一定辛苦架喎。
或者你要小朋友學二十樣興趣班,樣樣跟足曬,咁係辛苦。但係你自己選擇。

同埋有幾多人真係咁鴉.....
回應20層層主,
我未結婚,只能拎我同我媽溝通嘅經驗嚟對比

我媽做咗啲嘢,講咗啲嘢,令我傷心,好嬲,我會同佢講,佢感樣做我有咩感受,通常佢都會聽嘅
我係有技巧咁同我媽講感受,佢先可以知道,應該點樣自我檢討
如果唔係,連邊度做得唔好都唔知道,點檢討?

有時我唔佢溝通,佢都會對我有返要求,咁呢個時候,我就知道,我都有嘢做得唔啱,我哋雙方都應該反省

我唔知你同老婆關係係點,只能用我同我媽嘅關係做對比

我未結婚,只能睇書去理解婚姻,
我睇咗一個美國婚姻專家約翰所寫嘅書,佢話,夫妻之間,總有啲問題係解決唔到,只能用包容“就咗佢”

當溝通過後,發現你哋遭遇嘅問題係呢類問題,可能你需要做嘅唔係同另一半炒大鑊,而係用愛,用包容“就咗佢”

附上嗰本書封面同目錄

港女不嬲大食懶黎架啦
乜都唔想做 凈係識要人幫佢比錢
其實真係啱,必要時係真係要揾幫手

丈夫同老婆都要有二人世界啦,需要拍拖過返婚前嘅生活,
什致可能娛樂需求,
丈夫鍾要模型,妻子鍾意靚衫、韓劇,呢啲需要,即使喺婚姻中,偶爾都需要被滿足
唔係淨係將自己,完完全全咁奉獻俾家庭就得,
而係,丈夫同妻子本身嘅需要都要被滿足,令到婚姻本身不致因為小朋友到來而變得索然無味,
咁樣夫妻同身邊嘅人,包括小朋友,雙方長輩都會長期地受益

而唔係,啊,我全身心奉獻俾家庭,壓抑自己嘅需要,然後到某一個點大爆發,毀滅成段婚姻關係

唔係,必要時,真係要設法揾幫手,因為丈夫同妻子,本身嘅需求,都需要被滿足
咩嘢呀,你呀
師兄!
係雙方都需要滿足對方嘅需求!

丈夫要體諒、滿足妻子,
妻子要體諒、滿足丈夫
唔係我出去揾錢,只俾三成飽,你做得唔好,我懲罰性咁只俾三成家用
唔係我做家務,你唔夠體貼我,我喺性上面就懲罰性咁冷待你,唔滿足你

啲上一代封建大陸人思維真係應該被淘汰!
請工人 再推返條八婆出去做野日
係咪真係咁多家務做呀
自己住緊 covid 果排冇鐘點
地洗鬼日日拖咩 住地盤隔籬
洗碗用洗碗機
就算係手洗 三人家庭咪最多十零件野洗
唔通逐隻捽咩
衫又係一次過隊落洗衣機乾衣機
熨衫仲on9 熨完擺落衣櫃都係皺
除非衣櫃勁大 每件衫唔會揩到其他衫
返工情果日熨聽日著既都夠啦

間屋三千呎咩
3萬都可以叫老婆唔洗返工
你朋友都幾勇
講得好
唯有大力d屌佢發洩返
通常講得出老婆冇野做都係由細俾屋企寵到大既王子 未婚前有老母幫佢一手做曬
thx, 已入書list
請鐘點好過又快手又唔駛受氣

洗衫買野有幾難
再吹大d 丫
咁麻煩自已做返無咁嬲

你老公真係默默受你氣
一係請工人/鐘點
一係離婚

冇補充
吸塵機械人
嗱,第一,我係男嘅,我係喺身為人哋個仔嘅角度,去睇屋企有咩事務,夫妻應該點樣就家庭事務合作

第二,我贊成你所講嘅必要時應揾幫手,因為丈夫同妻子本身都有二人世界,什致個人需求,呢啲需求係需要被滿足嘅

詳情請見我上面嘅回覆
未結婚都拍過拖掛
用女朋友做對比都話吖
阿媽同老婆完全兩樣生物黎 你估係女人就一鳩樣咩
得罪講句用阿媽黎講好痴線
定你連拖都未拍過 睇兩本書就長篇大論扮兩性專家
好尷尬。。。
咁佢老婆係唔係連扑野都唔肯?
老婆已經提早退休 你就做好爸爸 耷低頭做啦柒頭
起咗底
應該真係廿到尾未拍過拖既男人
然後教人點同老婆相處 好癲

好似睇咗本技術分析書未落過場就開班教人投資咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞