發覺要男人分擔家務既女人好自私。。

173 回覆
145 Like 476 Dislike
係,我A0,你係無錯嘅,我無打算隱瞞啲咩

我亦都無打算扮兩性專家,我只係喺度分享從常識角度,同書本知識中得出嘅睇法

又,大家拍拖拍得多,你哋自問有幾可認真睇過兩性關係嘅書,用新方法去看待兩性關係?
3萬蚊養3個 遲早離婚
唔好怪我講得衰D , 通常D 老婆都係滿足別人多過佢自己老公
請食屎
屌你老母啦,戇鳩仔做cheap晒港男個市
sorry 你睇一百本書但A0只係紙上談兵
好多野睇書可以學到
但兩性關係
仲難過你睇兩本書學踢波

你不如拍一次拖先講
睇下實際可以有咩問題
唔係同太監教人扑野冇分別
見到公屋已經唔使睇
點搞都係悲劇嚟
屌你老母,你真係越睇越戇鳩,個男出去返工,會唔會同你講我返工嘅時候啊又做乜柒乜柒乜柒呀,你而家要我分擔啲嘢又唔見你分擔我公司啲嘢?正柒頭。
你係清流,難得
咪撚on9 啦

大把單親家庭
朝早夜晚做完家務
中間仲要番工

叫佢老婆拎部電話出黎
睇下on screen 時間係幾多再討論
你同你老婆講你工作上嘅嘢,你老婆幫唔到你啲咩,
但佢可以從你嘅傾訴中知道你嘅難處,知道點樣去遷就你

即使朋友都係㗎,你一嚟到我面前就黑口黑面發脾氣喎,我點知你咩事呀?

但係良好嘅溝通,可以增進關係,可以化解無數誤會同衝突
你咁L長氣講個堆野咩回南天買柴米油鹽電芯,根本頂盡1-2個鐘搞掂曬,而且唔洗日日買日日做,根本唔佔好多時間
利申:你講個堆家務我全部都係自己做
一啲啲case啫 講到全部都係咁
你講呢啲大家夫妻都要有同理心去互相關關懷既道理
呢到啲兒登仔只會識話請工人仲好

佢地現實九成九係連女都溝唔一條到既又柒又窮既毒撚來
只會一味認為個世界一定要圍住自己轉住
仲要覺得自己無問題
有問題既永遠係人地
自己永遠係人中之龍
我成個月先拖一次地都係咁,未死得
呀仔都係健健康康
啲港女做左人老母之後,做主婦係屋企洗隻碗都投訴叫好多野做,要老公放工幫手
離婚囉
我冇鐘點果排個地起碼半年拖一次
根本冇問題,有開抽濕機唔lup 嘅
公司d 地氈都一年洗一次啦咪又係唔死得
唔使咁激進嘅
請個鐘點 份糧喺家用度扣 咪算囉
我按照屋企人同我自己日常生活嚟睇,
買餸、煮餸唔係老婆做?佢就係冇做
你以為淨係食完飯先要洗碗?煮食產生污糟碟,又要洗。冇煮野食 又唔洗做
屋企啲柴米油鹽、洗衣粉鹼液、鎖碎至無電芯,唔洗記住買?即係只係買咗洗衣粉同鹼液,但呢啲根本唔洗日日去買
你唔網購想慳番少少,行去買唔係時間?呢啲時間人地都返緊工
屋企大塵啲嘅話又要做清潔?拖地掃地又係男人做
廁所唔洗洗?人多唔洗半日都有層淡淡哋啡色漬喺度啦 一日都黑係屋企 廁所邊個用得最多先?

你以為洗衫就只係洗衫?如果嫌乾衣機傷衫,乾完巢,洗完唔洗掛去有太陽地方起風乾?乾咗唔洗收嚟摺?負責洗衫就係要咁 但男人返工九個鐘 呢啲動作都係幾日做一次 半個鐘搞掂

如果你住公屋,你做地盤都知,房署啲批盪、防水,係幾咁乸西,回南天會發霉,會有一隻隻食霉菌嘅嘢痴喺牆上,要用吸塵機吸,唔係你喺廳/廚房想攤凍餐後啲餸放落雪櫃嘅過程中,啲一隻隻嘢會跌一兩隻落去 冇煮野食 掃地拖地男人做 佢唔洗做呢啲

接個女返學放學又係要時間,個女有功課又要教佢做,接佢返學放學唔係時間?講咗咁耐 其實佢就只係只送放學 做功課 但人地就真係做足9個鐘 男人返工放工通勤一樣要時間

其實大家都係返緊一份工
男人負責搵錢 女人負責家頭細務
男人出門返屋企通勤加埋9個鐘做野 當佢用10個半鐘時間;女人就wfh 一樣有10個半鐘時間
男人嘅input唔需要理 但就穩定有output 30000
但女人冇人工 咁男人就一定諗 你係你返工時間做咗啲咩野呢 10個半鐘頭時間
掃地拖地?唔做
煮下野食?唔煮
想慳錢/食住家飯?下下要捱貴價食外賣/出去食
咁男人一定係覺得女人冇做野 而10個半鐘完咗 仲要返屋企一路受氣一路OT

如果你係事件女主角 睇到呢度 好希望你真係做多少少 或者一開頭都係慢慢學煮野食 煮多一兩餐 比個男人多啲原因 覺得自己一個打工係合理 大家嘅工作係平等咁

而如果你係男主角 亦都最好主動提出比多1-2000蚊老婆 比個好啲嘅落台階佢 等佢take up 多啲嘅工作 因為買餸煮飯in the long run你都會慳咗錢 額外嘅比多啲錢 係因為女人冇做野得耐 放棄嘅野係你睇唔到 你依家搵30000 10年後經驗值叠加通脹 搵40000-50000係一家有 但個女人冇做野 10年前搵18000 依家最多都係搵返20000 呢啲嘅野 係都要你去補償

其實大家做多少少 就咩問題都冇 就會係好恩愛嘅模範夫妻
月入三萬地盤工學乜人結婚

仲生仔
如果用資格論
咁我都想用我拍過拖 同過居 結咗婚嘅身份講聲 佢講得冇錯
唔係你覺得,而係你同老婆商談之後嘅共識

同埋人唔係一成不變,人會變,生咗仔女之後/經歷咗某啲事之後嘅丈夫/妻子,心態上都可能會有改變

作為佢伴侶嘅你,要喺呢啲事上保持敏銳,而唔係我我我我我,我覺得,我覺得
如果真係咁慘,點解唔推個男人做主夫,自己去翻工,我相信好多男人唔介意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞