發覺要男人分擔家務既女人好自私。。

173 回覆
145 Like 476 Dislike
識個男性朋友結婚幾年
月入3萬左右,體力勞動工作
佢老婆生咗一個女,生完之後繼續返工,個女就掉畀奶奶湊
後來個女開始讀小學就話自己湊返個女唔做嘢
佢個女每日放學都要上興趣班,基本上返到屋企都六點幾
男性朋友呻佢老婆日日係佢返到屋企攰到仆街嗰陣想抖下既時侯要佢幫手做家務
煮飯食出面/賣外賣,掃地拖地男人組,女人淨係洗衫,日頭基本上佢老婆咩都唔會做
朋友話佢就頂唔住,點幫佢好。。
變前妻啦
份家用請鐘點仲有大把錢剩
咪唔好做囉,又唔係攞把刀嚟逼
佢喺屋企時間最長,係都佢頂唔順先啦
個女都小學啦,放假咪畀一舊水零用錢佢,叫佢幫手拖
我按照屋企人同我自己日常生活嚟睇,
買餸、煮餸唔係老婆做?
你以為淨係食完飯先要洗碗?煮食產生污糟碟,又要洗。
屋企啲柴米油鹽、洗衣粉鹼液、鎖碎至無電芯,唔洗記住買?
你唔網購想慳番少少,行去買唔係時間?
屋企大塵啲嘅話又要做清潔?
廁所唔洗洗?人多唔洗半日都有層淡淡哋啡色漬喺度啦

你以為洗衫就只係洗衫?如果嫌乾衣機傷衫,乾完巢,洗完唔洗掛去有太陽地方起風乾?乾咗唔洗收嚟摺?

如果你住公屋,你做地盤都知,房署啲批盪、防水,係幾咁乸西,回南天會發霉,會有一隻隻食霉菌嘅嘢痴喺牆上,要用吸塵機吸,唔係你喺廳/廚房想攤凍餐後啲餸放落雪櫃嘅過程中,啲一隻隻嘢會跌一兩隻落去

接個女返學放學又係要時間,個女有功課又要教佢做,接佢返學放學唔係時間?

如果你老婆想做人阿媽做得稱職一啲,佢什致需要睇多啲育兒書(俾我會咁做),你想個女人格健康,健全,有開心人生,你就要喺佢人格形成嘅關鍵時期,學習點去培育、塑造佢有一個健康嘅人格,理財觀,呢一切都要時間㗎大哥

你朋友老婆/你老婆係做咗唔少嘢㗎,佢真係你背後嘅女人嚟㗎,我做人哋個仔都體會咁深嘅時候

我覺得你應該知道你老婆喺你返工時默默負出咗幾多,而唔係搏命嗌:“老婆唔做嘢,老婆唔做嘢”

咁你點維持你段婚姻呀?幫幫手啦,代你老婆講聲唔該你吖,鍚佢多啲吖
你唔好怪我講得衰啲,你有需要嘅時候,夜晚滿足你嗰個,咪又係佢?

夫妻要互相體諒,先做得成夫妻,唔係話大事係我嘅,小事係你嘅,雙方做嘅嘢分工分得咁開嘅時侯,咪大家唔知大家做緊咩囉

你返工都唔會一板一眼做死一樣嘢,你老闆都會要求你變通做吓呢方面嘅嘢,又做吓另一方面嘅嘢,同事之間先會大家知道大家做緊咩,從而:

1、大家能夠互相理解,知道大家嘅難處
2、大家先會有共同話題

一間公司,各人唔能夠互相理解,咪有argue囉,間公司啲員工合作唔暢順,人士成本都會高,什致做唔長啦

何況係關係緊密到過人世,緊密到要靈魂交融嘅夫妻

聽我講,夫妻分工真係唔可以太開,要互相配合,咁夫妻關係先無咁易散,先會長久
真係唔係話淨係返工揾食就夠,屋企嘢丟曬俾佢就得,唔係㗎
唔可以變前妻,
郁啲就離婚,你下一段婚姻,下下段婚姻,咪又係一樣
同埋對你個女唔公平喎,對你自己同你老婆嘅人生,都係不負責任喎
所有生小人礦既劣幣都係死仆街,何止自私
omg好耐冇見過連燈有認真覆
我係一個好認真嘅人
連登仔連女仔手都無拖過
又不婚不育主義
佢哋一定要搞到男女對立
唔洗太認真
最鍾意見到依啲留言
男人蝕底既時候就 兩個係夫妻 唔洗計到咁足
真係洗腦洗得好緊要
絕少見依代女人會蝕底 有既時候就咩男人黎
我唔係話主張只有丈夫付出,上述我頭一個回覆講嘅女性做嘅嘢,女性都應該盡心盡力做好

當然如果兩夫妻都返工,咁兩夫妻都要做

即使係性生活,夫妻雙方都需要盡力滿足對方嘅需要,
丈夫要温柔,了解體貼妻子,令妻子愉悅,
妻子同樣要同丈夫溝通,去學識對丈夫開放,滿足丈夫需要
6千蚊請過工人做家務無咁多怨言
之後又會挑剔請個工人點點點 煩過閪
冇錢學人生仔,都係自找死路
咁照顧小朋友都真係攰ge....
咁有時間真係要幫輕下,呢刻唔做咪遲少少做。

但係我有時覺得家庭主婦係吹大左。
尤其是依家女權當道,吹撚到留嚮屋企慘過返工

但係好似大家都唔記得左,你返工面對的係閪客,唔好彩的話就加埋閪老闆,閪同事。
重有經濟壓力,唔可以隨便辭職轉工。有d野你做錯就死撚硬。果種精神壓力.....

你嚮屋企都可以話唔煮飯/唔拖地,你自己話事,你返工可唔可以d野唔做?老闆咪同你講話份糧可唔可以唔出
所以話,選擇結婚嘅人精神都有啲缺陷

而且我個人經驗處理一個250呎左右單位家務清潔
細搞就個零鐘,大搞兩個幾鐘
食物一星期補兩次,日用品2個月到半年補一次
唔用得幾多時間

如果每次清潔都要好長時間,咁係因為你放太多垃圾係屋企

至於接細路返放學就真係自己攞嚟,6歲啦識行識走點解唔教佢自己搭巴士地鐵?

一切都係工作效率問題
老婆日頭要偷食, 好忙㗎

我覺得其中一樣好緊要的話係尊重對方的autonomy。

你果樣比左果個人做,人地做左,就唔好嚮度依依哦哦。就算係要講有咩改善,d語氣都唔好咁閪......

好似我餵小朋友食糊仔,或者吸塵拖地,預你個肺,有一排一路做就一路屌,好似地獄家務師母咁款。

餵野食就姿勢唔岩,太大太細羹,係咁嚮度依依哦哦.....

即係好似收衫,我覺得乾左,佢又覺得未乾,收完屌撚到我仆街。

其實哦撚到我依家真係除非佢開聲,否則我真係乜春都唔想做。

做又比人屌,唔做又比人屌,唔知做來做乜。況且佢全職主婦喎大佬......你唔係我老細喎,我老細返工都唔會咁樣屌柒我啦
咁佢咪自己辛苦飽佢,攬曬d野做囉。

女權渣女出現
比飽飯班女人食就係噤
所以話唔可以俾女人飽飯食
俾3成飽is okay

古人的智慧係經過考驗的
咁呢個真係要溝通吓喎
我寧願我喺屋企洗衫煮飯
但講咗出嚟啲女人又唔制架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞