1人N件Amazon 抵買之選 (64)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
京東夜晚十點打黎問有無人
京東都係炒散咁做
不過叫好過以前ecms 咁解
咁咪好
之前求其gen個number又track 唔到, 仲要send 個簡體sms 黎話派緊件, 以為係騙案
而家連德馬都係 ECMS
巴打有冇係美馬買智能開關
有冇介紹

想買個for 熱水爐開關,20A
仲用緊儲水式,唔玩唔得
巴打有冇係美馬買智能開關
有冇介紹

想買個for 熱水爐開關,20A
仲用緊儲水式,唔玩唔得

留名
係都去英、德、法馬買,美國係110v,好大機會買錯。
水牙線有無好介紹?
Waterpik算唔算大牌子? 定買返飛利佬, Oral-B好d?
多謝巴打
我今次都會係德馬買水龍頭果類
一次過買
係,電器既野要小心
由其大功率
不過我似好少見有20A
無,大牌無邊個肯出,有都唔會有20A禁大
多數玩plug唔洗硬改
Schneider嗰套貴到癲

基本上硬裝係國產天下,不論款式/系統配套
Aqara(即小米)有出國際版的,係app要同國內版分開,啲野唔可以互用
Aqara有出一款支援20A制,聞說國內版都link到,未試

同埋美制面板係長方形118,同英制正方形86唔同唔可以直接用的
我就係見aqara比較出名
但佢國內品牌
有少少卻步

我諗住用番d非國內既系統
例如Google Echo/Apple夾
唔知夾唔夾到佢,先諗住係Amazon 買
仲要就兩老得講廣東話
或者買個普通13a開關,自己加個索掣,我之前都係咁,儲水式熱水爐收埋響廁所天花板上面,索掣都放埋上天花頂。

大門亦試過加磁控管及timer ,只要打開門,玄關燈就會著30秒,嗰時仲未有智能家居,而家應該加個motion detector就得😅
得,aqara 連最煩的apple HomeKit都得,其他好小事
國際版香港買行都一樣
咁都ok
可以用住先
巴打用開邊個智能家居系統

我估我好大機會用google
Apple就Siri,唔太多smart home device 選擇
Google好似開始support 廣東話,device多好多選擇
HomeKit + aqara

Google assistant 類似比指令,早幾年支援廣東話時已用得
Alexa本身target自己市場,廣東話無望

純計devices一定不支援HomeKit 多,過幾年matter一統天下先會改善
多謝巴打解釋
咁我就可以向呢個方向發展

btw,巴打點解用Homekit
屋企人用iPhone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞