「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
而家咪講緊佢國力頂流結果外交柒到滅國所以咁諷刺
你講三峰山之後, 南宋打唔嬴殘缺既金國
跟住家陣又講 隆興北伐 , 開禧北伐??

呢兩場北伐都發生係 蒙古打金國之前
當時金國仲係好強興

你不如組織一下自己想講咩先??
想講南宋打唔嬴強興既金國??
定想講南宋打唔嬴三峰山 後殘缺既金國??
明朝根本無金課
仲要隊冧埋努爾哈赤
皇太極唔會肯鬆口
政府直接放貸何來資本主義
你話南宋無打過金國呀嘛
最後聯蒙先被迫參戰
咁我咪話南宋有2次北伐
你有閱讀障礙定理解力有問題?

2次北伐失敗
到最後三峰山後既金都打唔贏
前後有咩矛盾?有咩問題?
爭咩呀爭
最後都係畀我大蒙古帝國全部消滅
點解唔係資本主義 自己調節國家利率咪姐係依家加息減息囉
因為你自己話 三峰山 後金國殘缺
南宋打殘缺既金國都打唔嬴

我就話 三峰山後 南宋無打過金國, 得最後蒙古打蔡州, 南宋參戰

你就舉兩個更前既北伐例子

屌, 你表達能力有問題 仲好意思惡人先告狀

唔好再回我, 唔想同你講野
西遼仲冷門 應該無咩人識同研究
西遼 定位好尷尬
佢應該屬於中亞歷史, 唔算中國歷史
現代社會除咗社會福利用途外(例如學費貸款)
好少由政府直接借貸俾市民
咁樣係徹底破壞自由市場(與民爭利/國企化)
銀行係百業之母同資本主義主要引擎
直接放貸即係摧毀資本主義萌芽
咁唔通QE又係破壞自由市場咩
FYI 宋朝已經有QE 同埋輸入性通漲
蒙哥都死係南宋

蒙古人對南宋軍評價好似唔錯
QE最後都係要透過商業銀行去做
你同政府直接放貸混為一談
戰國時代嘅六國已經玩緊西失東補,楚國魏國直頭移埋位
好難要求當年既人有超時代既思想

你睇六國論,就知對外族退讓會被士人咀咒
元依據中華舊例,為前代立史
似乎蒙古人費事決定何為正統
同時立了宋遼金史(西夏有仇,無立)
真相係宋人出爾反爾
商業銀行可以自己QE
咁銀行又洗乜執笠呀

同埋根本資本主義同係咪政府主導一d關係都無
唔通聯繫匯率又係破壞自由市場?
有一段時期仲多國
華北有金
漠北有蒙古
西北有西夏 西遼
西有吐蕃各族
南有宋
西南有大理
QE只係增加流動性
但決定放貸俾邊個借幾多係銀行嘅事
而唔係政府話事

你使唔使返去惡補下經濟
政府越多干預市場就越偏向社會主義/共產主義
姐係你assume政府就一定亂尻咁借錢俾人
私人公司就唔會嘅

因為政府唔係專業
因為政府唔太在乎賺蝕
因為政府唔使同股東交代

你睇Covid 啲中小企貸款已經出哂事
仲要講緊政府只係百分百擔保,而唔係直接放貸
直接放貸應該再衰10倍
《橙新聞》是香港的一家建制派網絡媒體,2014年由雲通科技有限公司創立,其母集團為聯合出版集團[1][2]。
關系
2015年4月13日,香港《壹周刊》記者調查發現雲通科技有限公司由聯合出版集團持有,而「聯合出版集團」則由中央人民政府駐香港特別行政區聯絡辦公室全資控股的中國大陸空殼公司「廣東新文化事業發展有限公司」持有。而該公司又透過聯合出版集團同時擁有《文匯報》、《大公報》及《香港商報》等親建制派媒體[3]。有評論指香港中聯辦在港透過媒體插手事務[4]。《橙新聞》回應辨稱「員工富愛國情懷,無損中立性」[5]。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞