「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
其實如果佢地發展科技有冇得諗呢 因為蒙古打到歐洲都仆街 佢地勢不可擋 比你回到過去都可能好難改變到
咁宋朝事實真係好廢
守還好
一攻就收皮
好似美國咁買2邊
自己就專心打爆西夏
遼就收皮就撐遼
金唔夠抽就課金
鷸蚌相爭宋人得利
黃仁宇都有講過類似
北宋失敗在無地緣政治思維
思想上太強調正統引致亡國
如果宋廷有少少國際外交意識
當年其實可以發展到類似歐洲咁列國相爭
北有遼 西有夏吐蕃 南方有大理 東有日本高句麗
各自發展出獨特文化
唔洗俾蒙古一野敗鳩晒以致全中國地區倒退過百年
仲要係識蓄牧既農耕國家
on9宋人自以為是
仲掛撚住生仔耕田當人生蕃
唔行呢套班軍佬睇皇帝唔順超好快又皇袍加身
趙家人邊度肯
寧願唔夠外族打都唔可以失去政權

咁似層相識既
明明當時北宋喺東亞經濟實力第一,根本打Proxy war仲抵
北佬樣咁囉
畫都有得你睇
都唔係,結果兩嘢就比蒙古人收皮
打到西夏仆街喎
係唔知點解一打遼就柒碌咁
努爾哈赤一開始叫自己後金喎
東羅馬有希臘火
北宋得煙花
英國有諗過爭歐洲大陸
不過百年戰爭最終輸左俾法國
之後又要打蘇格蘭
後黎西班牙發現美洲先唔再理歐陸由佢地打餐死
對比同期拜占庭
宋遼既賠償金其實抵玩好多
起碼人地真係守約唔再打
遼國比起女真人蒙古人直頭君子啦
後期遼國貴族漢化到八八九九
當宋朝係偶像咁
仲有郭京依條神棍喺到搞事
好似話當年註守山海關嘅明軍係足以抵禦清軍,但李自成攻陷北京後山海關守將吳三桂進退兩難,如果繼續對抗滿清到時闖王民兵趕到到時都可能要被逼被名聲極壞嘅闖王收編,否則就被滿清及闖王兩邊夾擊,相當惡劣,但似他當時掌握到嘅山海關註軍軍力又難以同時展開兩條戰線,當然,如果吳三桂以其註守山海關嘅所有軍隊全力向李自成進攻攻打北京及援救明王朝其實是有返多少機會可以打敗李自成但這樣做就等於放棄山海關讓滿清乘虚而入,所以佢唯有投降給名聲較好嘅滿清讓滿清去收拾李自成,陳圓圓只係其他人夾硬屈佢賣國嘅一個理由,事實上佢別無選擇
南宋係金被滅國後,頂到蒙古人四十幾年,已經算幾勁
北宋班文人既腰骨同明朝士人比差九皮 成日覺得自己天朝大國 當周邊所謂蠻族係流四 最醒就係自己 成日養熟a 就搵b 來打 b 大左就養C
而似住自己有錢就大晒,一個國家有錢都要有軍事實力先得 自己唔發展軍備仲要大將靠晒班僱傭兵
差個幾十年 點解南宋班兵同北宋差咁遠

有一段短時間 吳三桂就係明朝北方的全部 (滿清同大順之間東北面嗰一小點位置)
我細個睇契丹歷史
覺得契丹人比「中國人」更君子
睇唔起唔係問題
問題係宋朝唔夠人打又要自大
然後輸左賠呢樣個樣
無限loop

歐洲中東啲國家唔係下下贏
一樣有用錢求和
不過人地反擊會贏返拎返個彩
咁其實收返燕雲係真係好重要
但係柒就柒在唔識審時度勢
攞都唔一定靠打
況且遼真係漢化得好勁 又無犯邊

完全唔明做乜9同金結盟
第二樣就係當年寧𤋮開邊無一鼓作氣打柒西廈
搞到成個北宋安全感真係好低
自然就藥石亂投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞