「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
仲女真族。蘇美爾啦
失去烏東四州的俄羅斯用遠東三省填數
日日9up 作d打飛機詩當做咗
呢個朝代算唔算三國
北宋立國時實行強幹弱枝已經係錯誤嘅開始
現在東北人 其實多數都是 清末時期 漢人移民入去

真正既滿族人 得返唔夠1%
金遼西夏係黃種人定係鬼佬黎架其實
唔實行就會重覆五代十國,宋就會成為第六代
事實強幹弱枝令北宋生存一百多年
嗰百年國祚係用金錢(歲幣)換返嚟
自大加妄臣

你敢唔敢同你老細講
佢間公司好廢
明朝咪就係唔肯課金
結果畀得5萬軍隊既滿州人取而代之
3餉入面遼餉佔9成,徵3餉徵到到處都民變
宋太宗開始成個歷史就係不斷衰有on9送頭
上到士子搞走班軍佬+澶淵之盟 下到太監監軍撚鳩前線
郭京開城門荒謬到我寧願信係野史
明朝最終係亡於李自成,
滿清入關係靠吳三桂。
遠因明太祖朱元璋廢相,皇帝勁就冇問題,皇帝渣就出事,加埋太監干政同東林黨爭,再遇埋小冰河
宋班皇帝經濟智慧好勁但係政治智慧真心癈
識玩就輸血 借啲意就攞返燕雲

依家咪識玩囉 幫俄輸血 遲啲分分鐘有得共治外東北
宋啲垃圾政治手腕,仲以為自己真係天朝大國,要收復國土

你睇二戰前英國國策就係挑撥離間,鋤強扶弱
想歐陸各國keep住亂,keep住打
徵完嘅糧餉9成落晒班貪官污吏袋,徵幾多都無用啦
根本明末嘅時候成個蛋糕已經俾人分晒
只有重新洗牌先有出路
咁宋朝嘅背景係五代十國軍閥割據幾十年
班人真係寧願賠錢,都唔想再俾班軍佬軍事統治
宋朝君臣一開始係想打嘅,點知發覺原來真係唔夠打
就決定用錢買和平,咁佢真係幾有錢嘅
買足幾十年,只係買吓買吓對家嘅胃口越來越大
滿族咪女真
挑動啲蠻夷之間鬼打鬼本來都係個好計策
只不過遇著個可以一面倒打破平衡的外掛佬
欲制服遼國,必先制服西夏;欲制服西夏,必先收復河湟

睇到呢句
成篇文都係支狗鳩up
女真邊有畀蒙古滅族?後來仲改稱滿族入主中原添
中國幾千年對外戰爭都係咁上下
得好少數將領係會去了解下敵人咩玩法
所以咪敗多勝少下下輸到仆街陷家鏟
沾光抽水喳
滿清?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞