「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
而家我地中國要聯俄滅美
沒有自我認知,成撚日係度以為計謀有用,空想治國而忽略貼地既事實,結果都係收皮,因為人地根本唔同你玩果套,堂堂正正硬推,摧枯拉朽咁擊倒
咁似.......
最戇鳩係佢哋唔知道敵人嘅實力
佢出身文人、士族就係萬古流芳
做皇帝就係遺臭萬年
聯金滅遼同聯蒙滅金都係完全冇認識到一樣野,人地根本唔使你幫
咁睇你代人邊個角度啫
代入金國爽好多
聯俄滅美
中史既史觀就係咁撚 on9
硬係要搵個政統去跟

明明只係一塊土地上各種族部落之間既鬥爭
東北三省啲漢族好多都係山東移民後代,嚴格來講都係北宋子民,真正嘅女真人已經被蒙古人種族滅絕
暴露缺點比人又食又拎
仲比人收皮
聯金滅遼同聯蒙滅金、主要原因都係皇帝離地、好大喜功
明明維持現狀最好,有外族做屏障,發展經濟,結果每次都要引狼入室。

不過金國被滅怪唔得哂宋朝, 金國都on9, 俾蒙古打9完,想起宋搶返地補數
宋朝諗住自己人多地多同人鬥長命, 徐徐圖之搞埋咩合縱連環遠交近攻,
鬼鬼鼠鼠搞咩計謀, 但係絕對實力面前俾人一野推埋來就收晒皮
以前百度拜占庭吧睇過啲蚑那都係咁形容拜占庭
識玩一定係暗中幫遼輸血吊住佢條命
真,
到時可以好似美國咁,係咁幫烏克蘭輸血拖死俄羅斯
聯金滅遼其實都唔係錯哂

唔係個皇帝俾人圍城個陣個傻到信個神棍,都未必咁容易城破
由唐開始, 南與北已經唔同.
北方久經戰亂, 一早同胡人混合, 無分彼此.
你稱北方為漢族本身就有問題.
因為走難, 南方反而保留左漢族.
所以四聲胡語在北, 九聲粵語在南.
但皇帝無呢份智慧, 偏偏要聯俄抗美聯金滅療
個source流既喂?
以前唔識玩,應該好似歐洲咁用烏克蘭做緩衝
本身同遼都和平咁耐,對方經濟又依賴自己,關係唔係太差,可以合作到
女真初崛起,遼開始弱勢
援助契丹對抗女真,等佢地互相消耗就可以收漁人之利
成日講3國,有無人對遼 夏 金史有興趣,三
個都係少數民族建立國家,好少可有段時間北方民族咁強勢
中史得分點:加速民族融和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞