「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
sor睇錯左
逃去中亞嗰個係遼->西遼
遼比金滅國
天都山之戰? 平夏城之戰?
類似而家俄烏戰爭,烏克蘭好似係戰場成日打贏俄羅斯,但比國力戰處於劣勢

如果遼金相持耐d,北宋可能有機會重新控制返河西走廊
馬後炮咁返轉頭,其實宋國吊住遼國條命,由得遼國同金國互片,對宋國嘅利益先係最大

同一個situation喺南宋末期再次重覆,當時宋國一樣可以吊住金國條命,甚至可以送埋武器同戰船,全力以經濟支援金國,由得金國同蒙古帝國互片(不過蒙古帝國係當時SSS級嘅敵人,呢招仲work唔work好難講

喺現代地緣政治嘅角度嚟睇,北宋如果肯幫遼國抗金,唔洗真係出到兵只係送武器同錢,以經濟支援盟友打擊更加強大嘅敵人(南宋對蒙古嘅情況同理),情況等同今日歐洲各國送武器送錢俾烏克蘭打俄國一樣,吊住緩衝區國家條命,確保戰亂唔會波及到自己,磨死主要敵人之餘,人頭又唔洗你出,呢條數根本抵到爛。可惜古代班士大夫一味意氣用事,剩係記住咩靖康之難,唔幫金國,結果俾蒙古帝國一舉剷平埋自己
唔止東亞,當時宋國嘅經濟實力應該係世界第一
蒙古係SSS級就冇得講

金個陣宋朝個皇帝正常少少,女真未必打得入汴京
磨多1,2年俾佢搞掂都唔奇
金又有啲唔同 始終當年靖難太恥辱
唔同遼最多都係打下仗 到後期直頭兄弟之邦 (雖然都係被迫)
南宋無,一開始金比蒙古打到仆街想取償於宋甚至偷家去四川宋都係趕走佢同蒙金之間保持中立,拖雷取道宋境打金本身係格硬黎宋係唔同意。係金比人打到就收皮宋先同蒙古結盟打鳩佢
金當年係傻到北邊俾蒙古搶
轉頭南下搶返轉頭

現代啲睇等於烏克蘭俾俄羅斯入侵
烏克蘭倒返轉走去打波蘭搶返俾俄羅斯拎左嘅地
原文應該係下面咁寫先啱

宋史/卷328

王韶,字子純,江州德安人。第進士,調新安主簿、建昌軍司理參軍。試制科不中,客遊陝西,訪采邊事。

熙寧元年,詣闕上《平戎策》三篇,其略以為:

「西夏可取。欲取西夏,當先復河、湟,則夏人有腹背受敵之憂。夏人比年攻青唐,不能克,萬一克之,必並兵南向,大掠秦、渭之間,牧馬於蘭、會,斷古渭境,盡服南山生羌,西築武勝,遣兵時掠洮、河,則隴、蜀諸郡當盡驚擾,瞎征兄弟其能自保邪?今唃氏子孫,唯董氈粗能自立,瞎征、欺巴溫之徒,又法所及,各不過一二百里,其勢豈能與西人抗哉!武威之南,至於洮、河、蘭、鄯,皆故漢郡縣,所謂湟中、浩、大小榆、枹罕,土地肥美,宜五種者在焉。幸今諸羌瓜分,莫相統一,此正可並合而兼撫之時也。諸種既服,唃氏敢不歸?

唃氏歸則河西李氏在吾股掌中矣。且唃氏子孫,瞎征差盛,為諸羌所畏,若招諭之,使居武勝或渭源城,使糾合宗黨,制其部族,習用漢法,異時族類雖盛,不過一延州李士彬、環州慕恩耳。為漢有肘腋之助,且使夏人無所連結,策之上也。」
大家最多只係五五波, 係邊境打仗各有勝負

宋朝有排都消滅唔到西夏

成吉思汗都要打左西夏幾次先可以完全消滅西夏
我國原有滿洲、哈達、烏拉、葉赫、輝發等名,向者無知之人,往往稱為諸申。夫諸申之號,乃席北超墨爾根之裔,實與我國無涉。我國建號滿洲,統緒綿遠,相傳奕世。自今以後,一切人等,止稱我國滿洲原名,不得仍前妄稱。

諸申即係女真
咁講太偏面,內亞征服王朝史觀,入關就係貪圖安逸的墮落部落史
不要以為我不知道你在說誰
你歷史有幾垃圾先唔知元朝時女真人仲高級過正統漢人嘅南人?
都係下2等,但仲喺度無滅到。

到清朝開國滅明時努爾哈赤就係女真人,滅條毛族?
女真人發源地喺 黑龍江、長白山、海嵾威一帶。

東北3省主要人口係金人,無論漢人/女真/朝鮮 都係少數派。果度啲漢人本身都係少數派,甚至係歷史上被擄劫過去人口嘅後代。

少數派嘅漢人多係漢族北方地區嘅漢人有幾奇?直接當地主要族群金人無到,以為漢族先係主族群?

當地朝鮮族同女真族隨時多過漢族
所謂既打贏係靠人海同資源西夏鬥燒錢
不斷起木寨土堡等西夏人騎兵無力發揮
虛耗兵糧
鬥野戰宋朝係輸多贏少
所以去到後期宋朝為左打西夏搞到賦稅係重到仆街
過唔到蘭州
在嚴峻的生活環境下,造就了他們艱苦卓絕、英勇善戰的民族特性

難怪歐洲要d難民好食好住
宋朝一向有向金貢歲幣
不過金哀宗時期三峰山戰役金軍主力盡失
金國騎兵全滅
就算宋朝課金都無用
只係南宋廢到殘缺既金國都打唔贏
宋朝如果繼續keep到呢啲各國制衡既狀態就可以發展出東方西發里亞體系
宋朝仲會出現重商主義 會貿易為主對海洋有興趣
南宋無打過金國

係最後蒙古 圍攻蔡州, 南宋先參戰
打金已經叻過打遼 起碼打蔡州南宋入城先
已經出現左資本主義㗎喇
王安石直頭推行左政府借錢俾農民商家周轉做生意
係行得太前得罪人
隆興北伐
開禧北伐
知乎有得睇詳情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞