「聯金滅遼」的背景——宋徽宗認為已成功「制服西夏」,下一步便是「制服遼國」

155 回覆
8 Like 15 Dislike
宋朝土地唔算多,只係經濟發達。
睇你用咩時期嘅「中國人」比啦
不過又咁講,無人知道如果遼國繼續發展會唔會之後就會變成金又或者蒙古人,因為早期宋朝俾佢嘅錢仲餵得飽佢,同埋佢自己內部都漢化到覺得自己係中原禮儀之國,但係如果之後出現一個梟雄式嘅君主,其實就會好似金國咁直接滅咗北宋
咁北宋係張覺事件挑釁在先
搞到睇唔明佢地啲字
蒙古: 在座各位都係垃圾
呢種說法同二戰後冇真正既猶太人一樣
宋朝送比遼國既錢, 都無軍費十分之一
其實係好抵
但中國版圖 都係打到咁大
宋朝每年送錢比遼國, 然後遼國需要買宋朝產品, 例如茶葉之類
結果宋朝都係賺返D錢
秦漢移民實邊但之後版圖就一路都係咁上下
出唔到長城以北,去到蒙元滿清先拎到蒙古地區
過唔到海,去到鄭成功攻台都只係得台南一帶
漢之後過唔到鴨綠江,就算唐朝都好快俾新羅趕走
吐蕃去到元清先歸順,但元清唔係漢人王朝
西域最多係藩屬,高度獨立主權國家,唔會計入王朝領土
政治誤判,遼國係因為沒落所以金先可以崛起,北宋應該冇諗過遼會死得咁快。
有D人話司馬懿打遼東屠城,比高句麗坐大,令中原皇朝長期失去遼東控制。
點估到遇著個痴線佬啱啱崛起就可以不停打破平衡
其實應該話中國歷史大部分時代都係北比南強
唯一一次南方席捲北方只有明代元
崇禎肯去南京
其實南明應該可以好似南宋咁續命
都未必 明玩到最後真係一定收皮 稅又收唔到 又失收又小冰河時期 軍隊又無戰爭力

唔同北宋 真係一馬平川俾人衝左入嚟
其實北宋一早要定都洛陽
你肯定打到西夏仆街?
好水川之戰?十萬宋軍全軍覆沒
然後一百年,南宋成為海上商業王國,但無點到科技樹,守唔到蒙古
雖然前期不停打敗仗 但後期戰局變到宋夏兩敗俱傷
而且仲趁機擴張領土 隴右都護府
都算係咁啦
萬事皆會,不能做官家
前人遺留落來的問題 燕雲十六國
但係打西夏可以打到佢返中亞咁撚勁
西夏點樣返中亞?? 有冇睇地圖??
唔關事 唔係大國就代表可以打橫行
小國一反你你都可以燒錢燒到衰落
宋徽宗一朝係完全嘅外交失敗
正如上面幾個巴打講 打仗梗係喺人地領土度打
打proxy war先係正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞