網傳上水婦駕電動單車載兩童 警追查拘一本地女涉7宗罪

266 回覆
112 Like 3 Dislike
通常我買 我迴避100%啫
尖沙咀大撚把蝻,呢啲又唔撚敢捉
淨係單車已經知咩事 違法又唔執法

真係食得屎 勁多亂咁踩逆線行車
要考牌要保險 會比人抄牌咪比你踩囉
道路設計要配合,好簡單睇下london市中心係點做既
個個燈位前面都比單車行先,單車起步慢,咁先至efficient

佢壽堂就不了 直接撞到佢本身癱瘓 咁先啱數
拿!
依d係中國好正常,
要融入中國,
你又要搞特例,影響民生,而家想點先?
軟對抗啊?

支持融入中國!
新市鎮單車代步失敗唔係合法上路問題, 係偷竊問題 就算電動車合法都唔會改變呢個因素.
根本跟單車法例都已經好夠
得閒係單車徑set下road block 勾下電動單車去驗都有阻嚇性啦 超碼嚇到家用駁腳果堆

南亞外賣仔就係難管架啦 但起碼有個方向先
一黎偷竊問題
二黎單車徑規劃問題
有踩過單車都意識到本身單車徑淨係設計比人休閑用
發牌囉,要揸就考牌+年年交牌費+買保險,無牌無保險揸就重罰,又可增加收入又可控制數量,又唔洗咁落後
政治犯就要度身定做,呢D咪俾班人玩吓囉
風火輪 scooter考邊款牌
向邊個學車
Agree
同埋偷竊問題,我諗而家應該容易啲解決
裝個GPS搵到嘅機會大好多
而且電動移動工具有部份係可以容易拎得走跟身都得
例如電動滑板車
市區都係啦
成班南亞揸電動單車

又逆線行
成日行人路綠燈(車輛單向)
睇完無車
但轉頭就有個南亞揸架電動單車逆線衝到面前

唔識英文又唔夠大隻都唔會執法
新移民唔算本地
某程度呢我係贊成呢樣嘢
只係香港嘅城市規劃唔適合
好難?要搞自然就會定規範,所有嘢要合格先俾用/賣,車牌都分好多款車型,淨係嘈同鳩噏唔用腦諗咪停喺度齋屌
ALL SEND TO JAIL, lol
睇咗水上電單車載兩童 要驗眼了
好似上面巴打咁講
淨係上網做mc
滿分就自己print張牌出黎咪算囉
單車跟埋 統一做法
咩保險 牌費根本晒鳩氣 使鬼搞咁多野
拎得走跟身, 只係將個問題擺落港鐵到. 本來咁多條線都FULL LOAD, 你重推埋架野上車? 未比人屌過咩
有乜意思你咁講連mc都唔使啦
地鐵就唔洗諗㗎啦
除非好似電動滑板車嗰種摺埋一條長條好似把遮咁長
兩部電話咁闊可以孭起個身度
斜孭袋咁嘅款就得
有無諗過係道路配套同人口密度既問題?

我上年去日本大阪,人地既市區主要馬路係有劃線俾單車行

就算係市區,街道既人口密度都好難及得上香港

仲未講人地對電動單車同滑板車既性能都有嚴格限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞