網傳上水婦駕電動單車載兩童 警追查拘一本地女涉7宗罪

266 回覆
112 Like 3 Dislike
元朗錦田個邊,已經係合法代步咁濟多撚到嚇親你
香港果種密集,根本唔適合有電動單車/滑板車。
元朗唔計
講咗幾年合法化快既啦
行行下俾人撞到仆街既時代就到既啦
支持融合祖國
有無死人重傷?無就可能要等下,唔係黑心,是有人未有注意到個問題的嚴重性
睇小朋友幾大
而家條街咪一撚樣
基本上你而家見到既單車 唔計loco bike
有一半都係電動單車黎 有邊個外賣仔唔用電動單車仲自己慢慢踩
成個大灣區都係咁架啦,點解香港唔得?
整多條例, 要每年驗車, 時速唔可以過30km/h, over 10km/h 要強制發出聲響
頭尾掛車牌, 只可以行單車徑同埋50km/h 道路, 唔比室內叉電同擺係屋入面
你要揸就自己諗方法, 例如泊單車位

揸嗰條友要有14號車牌, 考牌方法就係上網考MC 題
本身有車牌既可以加簽上去, 違例就照扣車牌分數
公屋特產

用呢啲嘅大部份都係低端人口
根本個個輸打贏要
亂過馬路俾人罰=嘩 洗唔洗
亂泊車 = 抵死
晒鳩氣 驚電動單車撞死人 單車咪一樣撞得死人
要有車牌既話
邊有人會理你 結果咪同而家一樣 多到捉唔晒
用返單車咁去限咪算囉 加多個限制唔超過25kmh
間唔中整個交通安全周捉鳩d人係行人路踩單車
非法改裝車
可能拉得
唔講台灣
就算日本都有e-scooter比旅客玩啦
輪椅唔可以載人
講真單車無記認都係問題, 但單車都話有鏈聲同埋始終無咁大力
電動單車起步真係快到hihi, 撞死人機會大好多

邊有人會理你 結果咪同而家一樣 多到捉唔晒
有車牌咪企2隻長官係行人路續部影都得啦
日本嗰啲電力輔助單車都好好踩
上斜唔使俾力
代步來講已經好足夠
輪椅唔可以載人
唔可以一家三口 樂融融咁出行
其實點運落黎香港? 就咁淘寶就得?
有人話香港唔適合
人地東京大版咁撚密集既城市都係咁玩
想知點唔適合
點解要合法
香港依家路面好闊呀?

日本都有車牌做記認
係唔洗考人牌啫

但香港人係要管既, 所以扣返佢人牌分會安全啲
單車行馬路建議同一玩法
撞親人果d 多數係d on9行落單車徑申請比路權撚撞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞