網傳上水婦駕電動單車載兩童 警追查拘一本地女涉7宗罪

266 回覆
112 Like 3 Dislike
多數係路口位多
行人路踩車都一樣勁多, 我新界牛成日都比啲仆街行人路踩車嚇親

當然掉轉行單車徑或者係單車徑跑步嗰啲就抵死既
本身話2023立法將軍澳做試點,依家2024年5月,等埋皇王嚟香港開家族辦公室先
仲有風火輪,行人路都渣勁快,一炒就變麥可
大規模公民抗命
高調拉人

轉頭放人
要求筆試合格
戴頭盔
買第三保
車要通過機電安全測試
其實做晒呢幾樣嘢都好足夠
所以個重點係政府要把關電車個QA, 而唔係去禁。
呢D電動單車一早要捉啦, 之前見係行人路, 仲要警察面前飛都唔撚理
要用咪同單車一樣, 帶頭盔行馬路囉
出牌咪得囉,收返牌費,唔上得行人路,唔可以載人拉貨,仲有冇咗火險
電動輪椅都係,醫生批咗你出一張紙咪可以買嚟用
出事撞到人查牌冇嘅照拉囉
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BD%8E%E9%80%9F%E7%94%B5%E5%8A%A8%E8%BD%A6

低速電動車

電動車,常被稱為「老頭樂」(因其常被用作老年人的代步車而得名),是電動車的一種,其外觀類似汽車,但多數車型既不如汽車的行駛速度快也不如其續航里程高

由於低速電動車目前在中國大陸不需要上牌照,價格相較其他的電動車和汽車也有優勢,故近幾年逐漸成為中國農村、鄉鎮以及一些小城市的常見車種。

然而由於大部分老頭樂存在設計缺陷,容易發生交通事故,各類交通違法更是屢見不鮮,因此全國各大城市逐漸淘汰老頭樂,例如北京自2023年12月31日全面禁止違規老頭樂上路行駛與停放。

而家睇內地車cam片,經常都有呢款車喺啲馬路亂咁行最勁嘅就係同啲大車平排轉彎,同送死冇分別

https://youtu.be/EZ3LM3lSIdc?si=weCg8Nn58kA5A_5c
操你媽的族內歧視
無人機咁簡單都要出牌(機牌同人牌)
呢啲電車仔做唔到?
未撞到高官咋嘛
講真啲仆街最撚癲係行人路到飛住去勁撚牙煙
應該加返條邊個渣行人路就罰撚到佢仆街
如果你出馬路同班大車爭路你手車閪啲遲早都要去見毛市席咁係你嘅選擇
但無可能你係條行人路到爽但要我快啲見老毛架
限速係件貨入口之前限咪得 係本港出售要過機電果關
當然你可以自己改或者淘寶貨
但起碼都減到一大部分超速
英國夠合法化啦
歐洲美國加拿大所有發達國家都係電動單車合法
根本係人嘅問題
冇車牌走咗去,俾佢撞到嗰啲真係多撚謝你
單車踩馬路都要考電單車車牌先得
所有法例同要求同電單車睇齊
一樣要有車牌同埋第三者保險
Agree
起碼要有立法規管既電動車先
依家啲雜牌淘寶車電池隨時爆左都唔知咩事
唔該掃咗班屯元天嘅黃賊檔先喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞