網傳上水婦駕電動單車載兩童 警追查拘一本地女涉7宗罪

266 回覆
112 Like 3 Dislike

22:25 2024-05-16

網上早前有相片流傳,指一名女子於5月14日駕駛一輛懷疑電動單車,搭載一名男童及一名女童在上水清曉路行人路上行駛,期間各人均沒有戴頭盔,險象環生。至今日(5月16日)警方表示,留意到相關相片,非常重視案件並主動調查,其後新界北總區交通調查組人員經深入追查後,今日中午約12時在上水區拘捕一名本地女子。
被捕女子涉「無牌駕駛」、「駕駛未獲發牌照的車輛」、「駕駛時沒有第三者保險」、「在行人道路上駕駛電單車」、「駕駛電單車時沒有戴上認可防護頭盔」、「在乘客沒有戴上認可防護頭盔時駕駛電單車」及「電單車運載不足八歲的兒童乘客」等罪,已獲准保釋候查,須於六月中旬向警方報到。

警方重申,電動可移動工具不宜與一般汽車共同使用路面,亦不適合於行人道或單車徑上使用。任何人在道路,行人路及單車徑上使用未經登記及領牌的電動可移動工具,可能違反香港法例第374章《道路交通條例》及其他相關法例。警方的相關執法行動仍在進行,警方呼籲市民切勿以身試法,以及遵守其他交通規則,以免危害自己及其他道路使用者安全。
北區元朗屯門勁多,市區而家都勁多電動單車外賣佬根本捉唔晒,執法又hea
老實講,你要禁邊禁到架,呢的電車又平又方便,一般人用黎接仔女,或者用黎買餸,一定方便過搭巴士或地鐵。好似uber咁,個科技出左咁多年,又係唔肯立法正視,全世界都知uber冇得禁啦。
咁L樣邊會仲有初創係香港搞得成?
宜家全港都有,係旺角見過,又係港島見過。
講左十鳩幾年都唔將電動單車/滑板車合法化都on99
本地咗幾耐
今次係極醜惡大叔
呢個擺明支那婆 佢會話唔知香港法律 最後都係罰錢多
元朗周街都係啦
呢啲炸彈攞返上屋企叉電,仲衰撚過垃圾屋,呢啲真係會爆炸着火
咪係 大陸都合法化
差唔多人人一架
一合法化到時成街單車有一半都變電動單車/ 滑板車周圍飛

隨時以為自己去咗台灣 / 東南亞
捉嗰一個
一係坐電動輪椅算
得呢樣合法
之前大陸都係咁
成班垃圾會尸位素餐,要立法舉下手就過啦
,三權合作但乜都唔理
你條aco 唔幫手做嘢?
大陸都要係樓下叉電

香港有鬼地方整叉電位
其實最簡單嘅解決方法
揸呢啲車要考電單車車牌
只可以馬路行駛
所有規則跟足電單車咁做
咁咪得
當年小巴都係白牌車
而家咪一樣合法
勁危險
腥港人
以為自己返左深圳
7宗罪 依啲洗唔洗坐監 定 罰錢就得
上次見過一條傻閪電動單車係人行道踩
即刻有個阿叔衝埋去化身碰瓷黨 瞓係地
屈佢3000蚊 最後俾完錢都係走住屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞