日本旅遊討論區(53)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
thx印巴
旺季某啲日子要再加錢
同埋坐econ佢指定個class冇晒位
又要你補錢
埋單未必真係平過你自己book
新手一條友過東京玩5 日...請問有無啲咩必推行程參考吓...
個個youtuber都係講食同買咁滯...富士山廸士尼一丁友又好似好ON9..
東京都要伸手你都幾撚好嘢
好的,我再為您規劃一個一人遊東京的必推行程,不包含進餐、購物,也不含富士山和迪士尼:

1. 淺草寺及仲見世通
- 參觀東京最古老的寺廟淺草寺,欣賞雷門大門
- 沿著充滿傳統風情的仲見世商店街漫步

2. 皇居東御苑
- 漫步於皇家庭院,欣賞美麗的日式庭園景致

3. 明治神宮
- 參拜為明治天皇而建的神社,感受日本文化

4. 新宿御苑
- 在這座城市綠洲放鬆心情,欣賞園內的花卉

5. 六本木Hills展望台
- 登上這裡俯瞰東京市景,感受大都市的繁華

6. 東京國立博物館
- 參觀日本最重要的博物館,欣賞歷史文物
新手 想問下
又想搭富士山景觀特急
又想去下吉田

應該點plan係最順

利伸 會住一晚河口湖
走嗰陣先坐
景觀特急係富士迴遊?
河口湖去下吉田好快啫
坐普通車30分鐘內一定到
太少資訊唔知你想點plan
4日同一間?
應該係呢架
https://www.fujikyu-railway.jp/fujisan-view-express/en/
Fujisan view express唔係富士迴遊
淺草Rockza

呢個自由行套票好似幾正

可惜暑假出發,太熱唔啱我
港航機
當佢機票值2000,5晚酒店就平均800蚊/16000yen一晚
就算計佢機票3000,5晚酒店都平均600蚊/12000yen一晚

佢仲要係5999+,即係實際會更貴
你要計埋直飛仙台佢獨市
咁咪計埋張"JR東北・南北海道鐵路周遊券"同"JR東日本・南北海道鐵路周遊券"個差額5千yen
都仲係貴
抵就一定唔可以話抵
但公道講句
就算係HX, 直航東北,仲要暑假日子,張機票個part其實係值3000+
佢係坐大灣區唔係港航

同埋佢最大賣點係直航仙台(而家香港係無航班直飛仙台)
大灣區咪仲cheap
所以咪話佢最大賣點係直航仙台囉
咁仲要睇佢住邊間,車站附近2人房20m2包早餐都係~15000yen一晚
5晚每人~1900HKD
咁計機票係收成4千幾
其實香港而家真係有飛機直航東北?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞