英國安法控經貿辦職員|湯家驊指英國安法控罪門檻低 稱不明白強行入屋如何影響國家安全

335 回覆
11 Like 613 Dislike
係啦係啦
咁出30000精兵打英國未
強烈譴責屌佢老母未
未就收一收嗲啦
都果頭近仲係度奶奶奶
直接爆人格就唔影響,唱歌就影響
個龍門
就算淨係爆格入屋又點?
香港國安都唔係淨係拉國安case啦
唱首歌都得點解爆格唔得

行政會議成員、資深大律師湯家驊今日在電台節目,被問到《基本法》23條立法後,市民在家中存《蘋果日報》或六四紀念品,會否構成「管有煽動意圖刊物」罪行。湯家驊表示,行為本身不是犯法,要視乎犯罪意圖。他又認為,扔了刊物是最安全。

湯家驊表示,如果市民把報紙放在床下底留紀念,閒來自己閱讀,並無犯罪意圖。不過若久不久拿出來給人看,利用刊物達到涉及國家安全的違法目的,則可能有問題。

被問到藏有前支聯會派發的紀念品是否有問題?他指道理也是一樣,例如市民放民主女神像在家中自己留念,完全無問題。但如拿着到處講「打倒政權」,則可能有問題。湯家驊指,要視乎行為目的是否損害國家安全。湯又稱,「最簡單做法是棄置或收在床下底,就不會瓜田李下。」

港共condom自己瓜田李下潛入在英香港社運人士屋企俾英國警察斷正就抵撚死啦
衰11仲滿口歪理,DKLM
1)問題係佢點搵到個受害人資料
明顯有人因職權而涉露資料

2)經貿辦出糧俾保安公司去騷擾當地人,有曬證據
湯家驊想比人爆屋原來
比人捉住何B仔既大狀
湯渣真係低質
明明人哋都唔係因為爆格犯國安 爆格只係導火線再查到背後淵源
咁樣以偏概全 奶撚到咁 會唔會太難睇

再講 香港國安法連唱首歌都影響到 屋企擺份蘋果日報又話影響到 咪自暴其短

同埋 人哋英國至少可以即刻保釋
香港呢 未審都坐返三兩年先啦
咁羊村乜都冇做過、其他人喺網上講懷疑你哋嘅政治意圖你哋又拉又鎖又告?!
我估葉劉淑儀嘅意思應該係
ETO以前唔係情報機
ETO以前係做經貿、文化有關嘅工作
好似係最近幾年先變做情報機關
又係你
爆屋定聽歌嚴重
葉劉似係局外人多
班駁嘴隊都唔識點駁落去
點都要例牌抽下雙標老黃水既!
平時最搶口果個爛牙佬都未開聲
支持派兵3萬攻打英國
呢個歲數 衰十一入去坐

唔用屎忽諗野既話 屎眼無架啦 俾人瘋狂擴張
英國衰十一係咪判好重
其實佢一早知咩事啦 ,之前先叫比卡超cut倫敦ETO經費
湯家華講野前言不對後語,思維混亂,前幾矛盾
枉佢自稱為律師,真是不知所云
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞