辭咗職收warning letter

256 回覆
1037 Like 32 Dislike
有條數睇未
一味話人錯 錯邊先得嫁?
樓豬一定計岩?
真 一陣開完file發現真係樓主計錯 咁就真係柒到搵窿捐
有冇諗過真係你計錯?
已經打咗去勞記
佢哋逐條逐條咁教我計
計完之後佢哋都建議我先同僱主商討

問題一開聲就俾人出警告信
傾條毛?
遲到 早走 蛇王 hea做 唔係嚴重過失,出100封都無用
邊有咁著數,可以1咁做嘅話呢個世界就個個即炒唔駛賠啦,俾少個崩都勞工處見呀
大大聲同佢講,你咪撚同我玩野,我會報勞工處
勞工處幫到你
邊間公司咁pk , 開名俾d提示
等下手唔好去做
夠膽玩野全行都唔請你,個個reference check打黎都唱衰你
信咪信,驚乜?
出下信你就唔敢講咁你都係收皮算啦
不如你講下你計法同勞記同HR有咩分別仲好
其實都唔洗點同佢嘈做好本份坐到last day
臨走個日咪同HR講出唔足糧就勞記見
On9
香港人出番啖氣lor
覺得就咁俾你走蝕底咗
係咪warning 就唔理
總之收少一個崩就勞工處見
Warning 咋嘛,有咩符?
點止九成 呢單野上勞記東張玩鳩個hr都仲得
咁如果遲大到比人即日炒呢係咪都要賠一個月
對家有心玩野
你所有野留定black amd white都得
包括:
返工record
公司資源return record eg 員工証
離職通知
入hr 房記得錄音入
離職前一日都可以claim 嫁wor
的確係可以
即時解雇有一項好似係話
員工工作有問題而屢勸不改
而有証據証明到員工真係同一個問題上面屢勸不改
最簡單就係 係咁出warning letter

不過要睇合唔合理
如果只係就薪酬搵HR討論而收warning就一定唔合理
完全唔係樓主個case啦,你講嘅係已經收到warning letter無數次忍無可忍先炒,先不論warning letter合唔合理,呢個係累積warning letter之後先炒,樓主係已經遲咗職,去到計糧仲要計少咗之後先收一封warning letter, 低能都知乜事啦
另外,想問辭咗職,但老細玩嘢唔肯寫工作證明,有冇得告佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞