辭咗職收warning letter

256 回覆
1037 Like 32 Dislike
有時真係要到呢d時候先睇得清間公司/部門

臨離開香港尾三果個僱主
臨近last day 叫我入去 HR 房
一行行咁慢慢解俾我知d Number 點黎
呢個係公眾假期 果個係未用年假
日子pro rata 人工 佣金

打咁多年工第一次有人咁認真咁handle
學咗野 臨走先覺得間公司有樣野真係唔錯
放心,一定冇得告
收皮啦,玩大佢玩到間公司俾人開名你老細多得你唔少
咁你咪搵勞記同你計,要佢上勞記仲慘過叫佢死,拎一大堆野上去解
以樓主公司咁鍾意出信既鳩樣,分分鐘出律師信話樓主誹謗
無,唯有拎啲合約代替工作證明,然後話以你所知前老細不嬲都唔寫
勞工法係無所謂warning letter
即炒係僱傭條例第9條
合法扣錢情況寫晒第32條(任何情況無寫都唔可以扣)

香港啲HR真係好撚廢,又要玩野,又唔識法例
糧單合約過數紀錄辭職信,不過都係麻鳩煩,有啲撚樣hr 點都會多口問句點解會冇employment proof, 應該一早就立法一定要出工作證明啦
講到佢間公司+佢講野,全行都要采佢咁
搵勞記 唔好比班無良僱主惡曬
理撚得佢
嗰時仲細俾人恰
依家政府警察 辦事能力咁低,其實 報勞工處係咪有用?
即時終止僱傭合約的理由
除了上述的理由之外,根據《僱傭條例》第9條,假如僱員有下列行為,僱主可以即時解僱僱員,且不需預先通知或支付代通知金:
故意地不服從合法及合理的指令;
行為不當;
犯下詐騙或不誠實行為;或
習慣性地疏忽職守。
對於僱員不當或欺詐行為的例子,高等法院有案例可作為參考。於這個個案之中,一位公司經理將個人娛樂消費以公務開支申報,法庭裁定此不誠實行為足以令他被即時解僱。
不過,相對於上面的合理解僱,即時解僱是一種嚴重的紀律處分,一般只在僱員犯下了非常嚴重的失當行為,又或是經過僱主多次警告後仍未能改善的情況下才適用。

你要證明到合理原因先可以唔比代通知金/期
就咁叫HR重新計過糧點會係嚴重過失
你同佢講 多謝你照顧 我好多野都唔識 循例上我會去勞記告一告你
法庭見啦
儲夠三封係用連續性犯錯不改做你,基本上要三封都講同一樣野

你真係嚴重過失,入錯油根本就即炒重咩wringing letter

做易就梗係做你遲到,如果衰遲到就早啲返工啦
公司無權迫員工簽任何野
你要做證明俾過封信員工可以搵個證人一齊比
再係信上面紀錄時間
再唔係補多封信信copy email俾個員工
仲有機電署
工作證明唔一定俾
點解會諗到告人
你都幾風趣
warning letter 可以咁輕率咁出, 勞記就唔會咁多case啦
炒完賠通知金. 都係由MPF供款對沖拎出黎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞