有咩係你去完大陸先知道嘅嘢?

449 回覆
75 Like 813 Dislike
你會?
就係未試過唔識
香港payme 轉數快 實曬名都拉唔到 真心痴撚線

依家二手平台轉數快呃錢 勁猖狂
好耐之前有post認真分析過

淨係假鈔同地大既問題已經夠佢地一定要玩電子支付。
唔係全部女人都係雞? 除咗自己老母
講電子支付先進真係正宗窮撚,你試下轉數10萬俾人或者去境外,我保證你無得用一個星期。
係咁隊個code埋黎
同坐廁一樣
香港咪一樣有

係咪六蚊一粒鐘嫌貴

下次祖國深圳借咪得
所以香港真係福地
係呀,全世界得佢有假鈔,都係得佢解決唔到假鈔問題仲話先進都on膠膠。
痾屎都要俾維尼知既都叫先進
大陸call車文化相當盛行
的士同白牌車共存
但其實call平啲 冇兜路冇神仙錶

大陸餐飲文化相當強勁 而家競爭係十分大
野食不斷創新 更多嘅係着重禮儀服務 要突圍而出

除咗餐飲,零食都好多姿多彩 健康就一定唔會,要健康就唔會食零食啦 所以啲咩大陸零食唔得會食死人嘅道德撚可以行埋一邊先,你日日食二寶都糖尿啦。返正題,非常多元化,除咗傳統嘅糖果,好多立雜嘢都會真空包裝,當零食出售。

美團大眾點評已經相當普及化,一入apps你就可以搵到你附近或者邊一個省市,入面嘅唔同行業,唔同嘅店舖,都有唔同嘅評論簡介價錢,相當透明化。同時都喺度促進緊店舖嘅自身服務嘅水準,有劣評佢哋都唔會想。打個譬如,喺香港整車嘅車房,從來咁多年以來都唔會有透明嘅價錢,基本上個師傅講幾錢就係幾錢,完全係海鮮價。

大陸人佢自身嘅禮貌文化其實比10年前進步咗好多,喺深圳好多司機都會讓人行先,即係好似香港嘅斑馬線咁
但係要明白老一代人係咁嘅性格就係咁,即係你唔會奢求你老竇老母嘅性格可以改變,我相信大陸下一代年輕一代會完全同香港並齊甚至更好。所以依家大陸人同香港人比較係唔公平,因為大家條起跑線都唔一樣,但明顯嘅係人哋追上得好快。

大陸治安好咗好多,我相信全靠天眼多,咩打荷包啊偷嘢搶嘢,黑社會刀光劍影 最少深圳都唔會再點樣見到
全世界最大黑社會控制住緊係拎唔番啦。
外賣餐具唔駛錢
唔好咁講,假鈔只係其中1個問題,歐洲同南美都大把假鈔,所以地大都係原因之一,個post好耐之前,分析得好詳細,地大果點涉及埋城鄉差異呢d問題,仲有以前係行計劃經濟,即係唔同既銀行既功能又唔同,銀行無可能到到都開分行或者有位攞錢,好多原因加埋先會發展到咁。
屌你,真係狗黎
你咁講咪即係講緊佢落後囉,印度都大過佢多人過佢咁又唔見人地有問題?
同埋我而家係話緊佢用電子支付完全取代現金呢個制度落後,先進既制度應該係可以俾市民有最多既選擇,而唔係無選擇。
印度我無睇過有人分析,答你唔到
馬季嗰句有咩問題
咁我又無咩話一定邊樣先進d,只係形式變左姐
你駁我丫。我想睇下你點駁。
原來關口係時光隧道
正規平台call,網約車司機要考網約車人牌,車輛要乘客保險。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞