有咩係你去完大陸先知道嘅嘢?

449 回覆
75 Like 813 Dislike
何太話自己值450萬
香港本地個D真係無服務
但係 係香港既7日鮮就唔怕蝕底 又送呢樣送個樣

利伸:試過 再番食左
點解有D小粉紅反過來話日本新加坡現金找錢機是"平行時空"
佢地真心認為大陸電子支付最"先進", 連GOOGLE PAY, APPLE PAY, VISA都唔算電子支付
真係岸久舞若衣
羅湖地鐵大把,5G+電話Number一年費用都係3舊水人仔,開通全程15分鐘就搞掂,蠢撚到閪咁話返大陸玩
返深圳試過急尿想去廁所 已經係咁比人叫我係條街去 遮住我就算
最終問到個廁所 衝左入去
出返黎先知係雞竇 我極唔好意思咁行出去
剩係睇過入面五套

有三套係杏吧李尋歡
去遠d 就唔敢講,如果只玩深圳,Alipayhk都夠做
大商場都一定收

電話上到網就得,開漫遊/買張卡都好平

唔用大陸卡都得
幾年前搞$6人仔一個月
易搞到仆街, 啲人白痴唔識搞
開漫遊同買卡貴死你啦
漫遊幾十蚊一日,7仔d 5G卡百幾蚊得幾日
真係成日上去玩嘅,開返張卡抵勁多
同埋去買嘢好多優惠同vip都要大陸電話驗證
廣東省近香港啲餐廳先比較有禮貌 去遠少少已經係兩回事
用番香港版支付寶 we7就得
俾錢照開QR Code出嚟 ,app會兌匯率 唔使大劣銀行/電話
唔係想踩低香港抬高大陸
但係近呢幾年大陸真係越黎越進步
香港係原地不前
好多地方仲係收現金,服務態度閪,食嘢又貴又難食
住屋問題更加唔洗講
其實都唔怪得咁多人北上租屋同玩
有平有貴,自己選擇啦, 我就唔係成日去, 要上就買day pass 算

樓上位巴打乜漫遊/卡都唔買就怪d
你都識講早幾年

我再講多樣就係大陸政策轉變速度極快
例如開銀行戶口, 早幾年求其行入去工商銀行都即開
而家又話要7個工作天又盛, 反而中行就易搞左

又例如電話早幾年係6蚊一個月, 而家就局你用39蚊plan 半年再打上去改
廣州仲串過香港都有食過, 例如西華路嗰堆

應該係廣東人做生意都係串柒柒
你入商場食預制菜就緊係有禮貌啦, 話晒高級消費
上面啲waiter 好多後生女, 又無港女咁白鴿眼
你估個個上去長住咩
去玩一陣又要搞你講嗰堆嘢真係好得閒咩
不如去日本好過
幾年前都好講
你不如講返中國未有實名登記嗰個年代
中國越嚟越進步?
睇嚟呢個post係中國打手post
香港停濟不前係事實,但唔代表中國有進步
中國自己嘅外國遊客都大減九成
原來個個外國遊客喺啲眼中都係白痴,唔識開電子支付唔識開銀行
香港多人上中國玩只係因為香港已經中國化
兩邊冇分別做乜要畀咁貴
呢樣真心要學
一半開星期六
一半開星期日
然後平日休番一日
溝大陸妹都幾正,有d窮父母出生
靚得黎又無港女格咁賤
現金=落後
連登喺平行時空
你話打手定乜都好
上去玩過一排,堅係覺得香港垃撚圾
除左人工比大陸高之外都無乜好處
以後都係香港搵錢,玩就返大陸玩
香港度度服務態度都閪到乜咁,真係洗唔落錢係依到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞