有咩係你去完大陸先知道嘅嘢?

449 回覆
75 Like 813 Dislike
商場大就係先進?
好多黃絲上去食野
其實全球化產業鏈都係一個道理
唔壓榨其他人你全部野成本高十倍都唔止 香港更加
因為你淨係去啲低端地區
支那真係金玉其外 敗絮其中
你先進D 標準好奇怪
大陸對我唯一好就係物價平過香港
樓豬咪係囉
而家邊個位最多7日鮮?
得深圳大商場先有, 專門招呼香港客

再行遠小小 無乜香港客既地方
有撚呢D野
藍絲 通常都係 羅湖區/福田區 半天遊, 就以為自己去哂成個中國

中國最發達既城市是深圳
深圳最發達既地區是 羅湖/福田

藍絲其實已經去緊全中國最頂級既地區消費
就以為全中國都係咁
其實唔洗去咁遠

深圳都只係得 羅湖區, 福田區 係發達
再行過小小去深圳各地既「城中村」睇下, 已經好似坐時光機返左去80年代咁

大陸好多大城市都有「城中村」, 呢一點都係藍絲一直回避既問題
香港就 男仔女仔都咁柒
其實十年前深圳經濟起飛, 當時深圳餐廳都睇唔起香港人
因為當時深圳人覺得將來自己可以超越香港人, 無必要對香港人客氣

但疫情之後深圳經濟收皮, 需要靠香港人消費去吊住條命
所以現在深圳先會對香港人咁客氣
啲細路周街屙屎啲人都好似習慣咗咁
睇住佢個人反轉 個屎忽有屎出嚟
個老人家接佢嗰陣時仲喺度笑笑口

真係好撚黐線
其實你錯啦
香港人北上消費, 就係因為大陸無進步

你好似唔知道點解香港人北上消費
北上消費係貪大陸平
而大陸就係無進步, 所以物價, 人工先會平......香港人北上消費先可以咁爽
如果大陸有進步, 咁物價/人工 都會超越香港, 你認為到時香港人仲可以北上消費咁爽??

香港人既快樂, 一向都係建築係大陸人痛苦身上
大陸人越窮, 人工越低......香港人去大陸玩先會更爽
因為大陸失業率嚴重

好多年輕人搵唔到工, 被逼住做服務員呢D 下爛工

呢個係社會缺點
如果年輕人可以搵到其他更好既工, 邊個想做服務員??

不過對香港人來講就係快樂
香港人快樂一向建築係大陸人痛苦身上
仲有大陸海底撈
海底撈服務員 收四千蚊人工, 要對住客人 跳科目三, 成個傻仔咁

客人當然爽啦, 可以睇傻仔跳舞
但個服務員 就真係一世陰影, 成世都記得自己係公眾場所 跳傻仔舞, 無哂尊嚴
有錢你又咪跪低 臭鳩
好多藍絲 去完深圳消費, 就讚深圳物價好平, 屌香港好貴
但佢地又唔講下 兩地人工

深圳四五千蚊一個月
香港起碼都有兩萬蚊一個月

D藍絲應該試下 深圳打工, 深圳消費
睇下佢地仲講唔講得出深圳物價平
你用緊現金啫
我用緊八達通payme信用卡喎ching
點聰明先可以變到啲network出嚟
其實淨係 深圳已經好極端啦
羅湖區, 福田區, 南山區 近香港呢D就好有錢, 好發達

但遠小小既 例如 坪山區 已經好似返左鄉下咁, 又窮又落後

大陸每個城市 發展通常都係集中發展兩三個區, 做樣比人睇
其他十幾個區就直接無視, 十年如一日
on9仔
印度夠窮,又唔見香港人去印度玩
就係大把大陸玩到嘅嘢香港無先落後
香港乜閪娛樂都唔夠人黎,仲話進步過人地?
調撚轉嚟講都有
中共對老百姓好?? 你自己講出來有冇笑??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞