更新人士用十個月時間追趕中學六年課程 考獲19分佳績

475 回覆
4075 Like 99 Dislike
27仲好後生姐
我都27 都係一事無成
到時你有牌 好過我
巴打加油! 好respect你!

唔係個個都有咁毅力可以咁慢慢讀返上黎,仲要考到大學! 我自問就做唔到

希望你繼續堅持落去,就算有咩困難都記住無野會衰得過以前,加油!
你pt係明愛定港專?我都想讀
其實你已經完全追上咗正常人步伐
讀完27拎牌做野一啲都唔遲
好多人做幾年野都會轉行重新嚟過
一睇依d文就要起底,唔好曬自己時間
做咩走堂
好多人讀六年最後得十分八分讀hd fd
叻仔
其實人係好容易氣餒
但慶幸你曾經成功過 已經知道成功既方法
要好好珍惜你依家有既一切呀
其實好難 但樓主可以咁諗下

讀上去你會發現大學依個圈子乜人都有,有人靠家底,有人玩人際,有人天生聰明轉數快,有人一心搞副業但求碌過。依種條條大路通羅馬嘅感覺先最令人折磨。可能因為咁令你一時迷失,因為讀書係條明路但唔係唯一嘅路。喺大學書讀得好係基本,但當朋友踏上更多跳板,彈得更遠時係好易灰心。

諗清楚讀咁多書做咩,唔洗為往聖繼絕學,但可以諗下點樣用知識武裝自己:睇最感興趣嘅嘢,用新學嘅語言/概念睇啲深少少嘅文章,follow 有質素嘅ig ,喺連登就多入狗竇post 搵有質素嘅回覆,睇少啲toxic 嘅花生/是非/謾罵,多啲將自己感受/領悟/想法寫出嚟分享出嚟,利用你有嘅知識去開闊自己眼界。咁樣你會慢慢重拾讀書嘅樂趣,思想會澄明,求學會更通達。大學冇modal answer,人生都係。

活到老學到老,唔好咁快打沉自己對學習嘅熱情。個世界轉得好快,而家多啲用個腦係等將來可以跟上時代,30 歲前學習能力都唔會差,好好把掃

希望你可以自己打條生路出嚟,唔好沉淪,唔好自卑,keep going and make every second count。

衰毒品都拎到牌?
性罪行同跳灰好似拎唔到架喎,定係你到時唔報正
係,由呢個程度用10個月執Best 5 Best 6入u
幼稚園程度10個月入U
巴打坐左幾耐
讀黎冇用
你有案底冇人請
add oil!
寫俾希望暴動嘅手joke 睇?
死監躉
人生係長久堅持,先會成功,或者起碼唔會衰到貼地
你有心行番老正就自己諗

無錯你上次係好叻,超叻
但如果你唔將呢份堅持擺落未來每一件事上面,就算你30分都無意思
Respect
冇你咁勵志
我以前都係啲唔讀書嘅人,後尾入咗u,知道條路有幾辛苦
Respect ! 加油!
門徒
you are killing man
月黑高飛
仲係咪李sir教經濟
可以話係極難
我又想睇下閣下讀得有幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞