更新人士用十個月時間追趕中學六年課程 考獲19分佳績

475 回覆
4075 Like 99 Dislike
倉入面啲投訴程序
嗰陣讀上一個asso係收到cityu marketing嘅offer
但想轉社工讀,冇社工bachelor收我就轉咗第二間asso讀社工
但因為太複雜嗰陣唔想同唔識嘅人解釋咁多
但依家廢事上面撐我嗰啲人覺得唔好睇先出嚟解釋

想強調返,我鼓起勇氣同大家講我自己啲嘢
都預咗有啲人係會惡意攻擊
但我真係冇必要去同大家證明啲咩
有乜好笑
個腦生係屎忽度?
基本分析力都冇
死監躉毒蟲我屌你老母 害人害物
衰過毒品有關嘅罪都冇可能比你註冊
你都係返搞毒品生意算啦,而家fentanyl有得做架,搵嘅錢多過你做100年社工
好少人有second chance 可以扭轉命運
希望你畢到業第時可以幫到下個自己。
社工應該係性罪行一定唔得。
其他罪行就係要報,但會約你見+審批,應該都係睇犯事年齡和性質
社會垃圾學下樓主啦
知道乜野事實??
咁啱之前做過兩年智障人士服務
學咗少少rehab界別嘅嘢
留意返 精神分裂症唔係代表多重性格
係2樣嘢嚟的

捉字蝨之前睇吓自己knowledge夠唔夠先
喺人哋個post留十幾個惡意留言真係會開心啲?
加油
都叻過我,相比下我都係嘥米飯,好慚愧
可以去專上學院讀Nursing SW accounting Education 醫療化驗 工程 物業管理 等等嘅專科㗎
就算係自知都有好多學位政府會畀返資助

除非有啲人好堅持要個大學名都唔要自己前途同技能
依家已經唔同以前,依家係睇技能多過睇你間大學名入到大學都唔係天之驕子先做到嘅嘢。
你咁勁,當然係你先啦
Show唔到出嚟就縮返入去啦
真係好叻仔,你比同年人經歷過好多野,你仲要讀社工!
一定可以用到你自身經歷去幫到好多後生仔
考唔到19分連監躉都不如
所以話考得差多數都係懶
冇咁多天生智障
對於一個循規蹈矩既乖學生黎講,正正常常讀左六年中學的確係低
但係對於一個更新人士黎講,的確係唔錯,仲要用左一個月
同時亦都有讀左六年中學既學生零分添
讀好鬥多啲書好呀
到時自己整自己食,仲可以拎去賣
仲識點無咁易俾人周
學牲監躉應該沒收佢身份證及遣返出香港返佢老闆海賊蝧蟈
唔好將你辛勞既結果付諸一炬
最尾幾句好中
加油樓主
佢哋真係會開心d,見你開post ‘讚自己’自然就唔抵得,會挑骨頭起底搵漏洞搵到就會沾沾自喜,柒咗就死駁嘴人身攻擊或者潛水,而見你覆都嬲或者好認真咁回應佢d鳩嘢果陣亦都會覺得自己目的達成。 同佢地泥漿摔角係冇意思,你將好多人類無故嘅惡意接收上心都唔係好。

回下樓主個post,好開心你自己識諗,而家人生路上都一路向好真正做到更生人士,2nd chance 讀社工幾適合你,因為社工7大特質之一係接納,相信教職員同同學有呢種特質嘅會比較多,歧視出現嘅機會較低,你會喺一個較好嘅環境重新出發

補充多少少對做壞事嘅個人感想,我覺得傷害別人嘅壞係最嚴重,傷害自己就第二,傷害死物或不是傷害就再之後,咩影響社會風氣果d另計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞