22K 大公司 vs 28K 細公司

287 回覆
1826 Like 156 Dislike
價錢爭咁遠,然後最緊要係工作時間,人工都反而係其次。
工作時間少咁多。。自由嘅時間先係最寶貴。梗係轉啦
我唔知你所講既大公司有幾大
上市 MNC 定係點?

係既話我建議你唔好去細公司
除非你真係好等錢開飯

宜家其環境唔好
你第時想轉工
HR 睇CV都係會先睇公司個朵
個朵唔阿響就會被screen 走

如果第時再想轉番大公司
真係比到人in 果陣人地會比好大challenge 你

利申-過來人
連燈係咪都叫人轉架啦
咁嘅回答即係你自己已經揀咗大公司啦,仲使乜擺上來問
我大西北再北多少少返九龍灣
個半鐘來回三個鐘真係幾痛苦
上車有位坐都好 企足成程慘過狗
咁都唔叫jumpy?

依家人工大約多少?

行內 career title /ladder 一級級升上去係點?
其實你已經決定咗留低 開post只係想多啲人支持你決定 不幸地個個都建議你轉 有咗決定就咪鬼問啦 人地比advice你又要駁
原本咁思維,太jumpy 連見工機會都無。仲講乜請唔請嘅機會。笑L死。
大公司有樣野屌打
就係走棧位一定多好多(各種方面,請假之類)
細公司老細一定會𥄫到實
因為老細心態唔同
細公司老細如果生意失敗=破產
大公司老細基本上坐享其成理得你死

不過各處鄉村各處例
可能都有大公司鐘意死摔爛摔啲小員工
尤其日資

利申:大細公司都做過魚與熊掌各有各好
我宜家比以前人工高10k,不過環境工作性質不適應,後悔。不要單睇人工
點都做返排等下機會再轉
啱,人地講乜佢都用大公司band鳩人,似想攞認同感多d
仲有工係朝9晚5?
工作環境都係主要因素!還要做得開心😃
22K....現在還有OT好少
28K....一日時間賣咗俾公司
咁都要問?
個朵同networking緊要啲
依度個個都係剛出社會 睇錢做人
但其實大公司一上就分分鐘屈過細公司啲offer好多
為依一刻的幾千換未來嗰幾皮 唔太值
第一份2020年full time 16000 ME -> SME走
第二份2022年full time 24000 AM
第二份2023年full time 35000 MM
第四份2024年full time 55000 HOM

重點1:一定要選擇岩行業嘅marketing做 如果你係做b2b marketing食屎都有你份。但如果做番岩一啲搵錢行業 例如美容、金融、科技等等,offer必然更高。

重點2: 自己能力好重要,可以跑到數、做到performance marketing就一定越搵越多,如果仲係無腦做緊啲乜撚嘢宣傳單張、整吓Excel、整理吓product list、send下冇撚用EDM,咁你最多只係披着Marketing外套嘅Admin,一世都搵唔到食。

重點3: 訓練自己有卓越嘅presentation skills,唔係要吹到自己幾撚勁,而係對上溝通做好expectation management。marketing嘅不穩定性太大,個市場日日都喺度變化,反應又要夠快又要有performance 10次裏面最多你只會中6次,降低期望反而會令對方更信任你,認為你可以擔下重任。

其實講到最尾都係一樣嘢,就係你可唔可以prove到自己幫到一間公司搵到更加多生意。
都係睇公司名
不過細公司都無乜人識
正如Kong u grad vs Ling u
話老細請人無睇咩u咩公司出身就假
我就係大西北返觀塘,試過一程車兩粒中屌佢老母,回程上車訓教,訓醒仲喺九龍灣
有時塞到仆街轉搭鐵,又迫又攰,企勁耐,轉幾次車先返到屋企
幾年前轉咗公司,唔駛咁辛苦
plan緊搬去九龍住,唔駛日日過屯公
同埋做大公司都係儲 profile,入面更閪都好,都叫有個名,而且細公司有時都係參考大公司營運,如果有大公司經驗再加了解埋個行政架構等,可以轉去細公司兼負責埋expansion 同 reengineering,寫埋policy,workflow,project 等等。

但都係個句,唔熟樓主嗰行,建議佢問下行家
細公司10-20人左右
本身已經係大公司做, 轉一轉細公司拎經驗, 第時大細公司到可以.
銀行假:17日
勞工假:13日
呢樣真 media 呢行幾時都請人

師兄都係做緊media 定走咗啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞