22K 大公司 vs 28K 細公司

287 回覆
1826 Like 156 Dislike
做咗幾耐marketing?
有得轉一定轉。
轉左都可以再轉
點解你4年前ME 人工仲高過依家
一個月多6k 一年就多72k
呢位師兄有料到, 同你條path差唔多但用多你一倍時間
最近轉工法國仍然好多公司唔識/唔多信performance,落後到不得了
你打開jobsdb ME 14k~28k都有
好多時你做performance ME同MM 可以係一樣duty
整shopping cart / landing page
落ads
寫copywrite
跑SEM
plan SEO
Email automation
有心做1-2年磨勁其中一樣performance已經夠你跳去其他船
你錢多?爭成30%仲有野要討論?
我睇樓主你應該係想轉行多過考慮其他問題
實話實說如果你係鐘意拍剪片呢一類型嘅行業
除非你真係人事關係好好或者泊到大水喉
唔係你可能永遠去唔到28K
但你如果係無所謂 睇人工試新嘢嘅話就直接轉marketing
當年如果睇到呢個回覆 起碼行少幾年冤枉路
港島東去觀塘本身都係15-20分鐘

點解去兩個地方返工時間會差咁遠?
Ching如果係有同一個industry的marketing經驗,我呢幾年總結有幾個因素會令跳槽升幅大:
1.行業窄(例如自動售賣機行業/商用擴香機)
2.行業吸金力高(例如美容、Fintech等,多數要跑lead)
3.行業流動性強(例如潮玩)

如果呢3點中兩樣,以我少少經驗來睇,人工升幅都會大。美容行業係好例子,中1、2兩樣;而潮玩就中到2、3。所以做marketing如果選擇一個正確的類別範疇發展,跳得快且升得高。

同埋以我個人經驗,去一間新公司蜜月期大概六個月,呢六個月應該盡量create一啲全新嘅嘢去prove自己價值,調高自己offer(特別係試用期之後)。一旦pump up咗offer,你下一份工就一定會比而家呢間搵得更多!所以變相係你直接pump up咗你之後嘅長遠收入。
做大公司好d
轉工
唔睇
Salary + Experience > 公司規模
我諗都睇行業
但係實際經驗一定係最重要
當然公司會challenge你之前係細公司 不過都係睇你點sell自己
返12放8 即係全日時間無晒
不了
轉field都算幾大決定嘛?成條career path都唔同
試過大轉細
人工係高左
但係因為係細公司做多左好多好似關你事但大公司有其他人做ge野
結果就係變左做超級打雜

雖然學到好多野
但呢個地獄我唔會想再經典多一次

不過都好難一概而論,睇你運氣啦
佢唔算好近地鐵站,仲要行
南傳
梗係去完細公司再去大公司啦
佢間野西到放勞工假唔覺得請假會易走棧
細公司可以練一身武功 自由度通常又大d
做年幾兩年再轉又多錢d
大公司,細公司唔會加人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞