22K 大公司 vs 28K 細公司

287 回覆
1826 Like 156 Dislike
你年紀大約係20-25? 定25-30 定係30+?
咁其實唔洗睇得自己公司咁大,大公司講緊幾千幾萬人
但同100人以內既公司比就一定好大分別
原來做media 一年已經去到28k
是 9點到觀塘 即是7點起身
平時返開12點 好早⋯⋯
暫時開咗4年
講真心嘅 細公司
從來唔會做大公司marketing 因為入到去會變廢物
而且嗰種競爭力係低撚到出返嚟真係唔夠細公司嗰啲隻揪
細公司彈性高增長空間大你未來轉工只會越嚟越高
大公司一定會到頂 多整都只係搵三四萬蚊

利申細公司出身 呢4年收入升幅極大
見到老母都唔開胃
到時候只可以硬食?
觀唐就搵個份唔

基本上個半鐘頭交通時間好大獲
直定曲?
我覺得28K是正常
22係under
利申 3年
人工邊度高就去邊 大細公司都如是 你每次叫價都係睇你salary package even 你title 都好
我都鍾意試新嘢嘅
唔好井底以為港島只係得mm一間media
而且mm 唔係大公司,仲唔會有收工時間
出得起呢啲價多數係普通大公司
肯撚定唔係mm
唔係呢種唔同…係啲workflow同唔同team coop既方式/時機,responsibility等等好唔慣…
28K 個間唔係media
是細digital marketing agency
聽親人講media人工都偏低
至於我講既另一個取向問題,就係呢一行好多人當踏腳石,訪問識啲大老細,再轉去做公司PR/marketing。如果你係呢類人應該唔使再問。

仲有兩類人,一係好有新聞熱誠,咁你留係大公司啦,千祈唔好入細公司。

另一係唔知想點,人工唔高,但又覺得幾好玩唔想轉,呢個真係好睇個人, 經驗話我知錢行先有著數
咪傻,一定係向錢看
舊公司唔重視佢既價值,但新公司重視
揀觀塘包你後悔 垃圾地方
都唔係,睇skillset 既

剛剛畢業滿腔熱血 當時天真浪漫為理想
做咗幾年發現世界變得太快
理想同現實唔同
而家去到一個樽頸位
返過觀塘嘅過來人話你知,人工高得嗰6k係唔夠cover返觀塘嗰種痛苦
你仲要係9點繁忙時間返kt 又迫又多人又臭,個人會搞到好燥底好抆,你上份工仲要返12放8 非繁忙時間
除非嗰6k對你好重要,如果我係你就不了
真 上個月諗去細公司當磨練 又加人工又加title
返左一日即刻覺得好唔開心 磨乜撚野練 大公司安穩得濟先諗埋啲on9野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞