22K 大公司 vs 28K 細公司

287 回覆
1826 Like 156 Dislike
伸手黨博屌
title 其實都好難講,hr 都會睇工作性質同公司 size 嚟做對比。而且大公司同細公司行政都差好遠。

唔知細公司有幾細,但我通常見到細公司轉去大公司最多都係title 平過。另外要諗嘅就係大公司接觸嘅人唔同,呢個 connection 未必係細公司畀到你
好少見大公司放勞工假
勞工假 即係返幾多日工?
瞓先,同你總結:
首如果你只係負責採寫,除非出鏡,曝光率本身就唔高;你既編採能力能唔能夠提高影片嘅質素,又係另一回事。

如果你真係叻嘅話,你做邊行都冇乜問題。我做緊嘅公司太多人呃飯食,我係你的話會試吓其他工,就算唔得,半年轉返media都冇問題。

開心同埋搵錢要自己去取捨,但提醒你一點,呢幾年好多大陸人嚟香港見media工。
捱唔到點算
講得好
一千個同意
樓主要有心理準備
如果你講既大公司係經濟日報集團呢種程度 我勸你揀digital marketing細公司 始終media行頭發展唔大 3皮幾人工已經頂盡 同埋咁缺人 走左隨時都入得番

當然Bloomberg Reuters呢啲level就梗係留低
28k 無錢講經咩
你知唔知Agency 做咩先?
緊係 捽人好過畀人捽
28k人工包畀人捽
撚知咩
我諗都係睇你牙力㗎唧
我呢啲廢柴咪硬食完再鳩做囉
血汗工廠原來出得起22
我都有呢個問題,依家返緊份新工係senior細公司, 人工比上一份工多4000,返咗兩個禮拜feel到唔對路,所以in左另一間大公司都比offer我但就比少2000亦冇senior title (冇得還價)

好糾結阿!
Ti 你老母
去太古坊k11搵一間放勞工假嘅公司應該幾難。
每間公司個title都有一個salary range, 人工唔係去到嗰個level,唔會亂開title比你架

見過好多係啲細行做所謂senior, 出返嚟都係去返junior title
細呢間未必好做,似伏野多
22 vs 28 唔洗念一定28啦
你話52 vs 58 就話要念遮
你每月多6K洗會鬆動好多
人工會反映,title 僅作參考
大公司嘅manager grade 就會有分別
細公司搵錢再轉去大公司拎title
睇你人工去定你下一份幾多起步,你去大公司22k,我當你做一年轉工,你新果份工既人工好難去到28k,就算係加20%過去,都係26k左右,但你係細公司拎住28k去轉,就算係唔加人工,都會高過26k,所以要向人工高果邊走,大細公司係轉工果陣冇分別,係你出去同人講果陣個名叫好聽啲咁解
即係幾多升幅?
講下啫 唔使起哂鋼嘅
做緊細公司 做撚到隻狗咁
唔夠人 最後咪又係乜都質曬你做
仲要勁撚好意思 同我講你做得咁好
另外個post唔請人啦 叫我頂埋佢
利:入職7個月 已經搵緊新工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞