22K 大公司 vs 28K 細公司

287 回覆
1826 Like 156 Dislike
你pin左佢,觀塘係重要位
大公司
而家香港嘅經濟環境 細公司分分鐘轉個頭執笠
細for sure
唔係media marketing agency
咁港島東區尤其鰂魚涌好多廣告公司嘅,唔係淨係MM
Media 唔知幾多年先有28K
係啊 好有誠意 title 又升
睇牌面老閪都轉
但細公司可以開始返工後所有嘢都唔同晒
分分鐘要做好多合約冇寫同interview 講明唔使使嘅嘢
樓豬係呢行做左幾耐
開28k都真係幾高
大公司同細公司似係兩個完全唔同field?
除咗人工都要睇前景,有啲圈子細嘅field會用高啲人工請人,但係係糖衣毒藥,因為你做耐咗就轉唔到行。
當然,如果你好有目的地做完全年再搵過新工用嚟跳薪嘅就唔同講法,前提係你個人要好易適應新環境。
28k Media 嚟講係幾高,真係寧願去跳槽做著先,之後拎個人工再跳
雖然去到 28k 下份工真係未必再加到咁多,但係起碼有底牌
外行人睇呢個post結論係media工真係好惡做....如果so called media大公司 = 放勞工假 22k 連bonus
細公司嘅title有乜意思
同埋你係拍開嘢,俾我寧願 28k 坐喺 office 休息返幾年
但係,有個壞處係若果你返去見 production 工,有機會 28k 要壓你價,始終拍嘢價錢都係賤啲
你都講得啱 講到尾都係睇際遇同性格
我做咗media十幾年比啲建議你
轉唔轉好睇你取向,
如果追人工,我覺得應該轉細公司,做兩三年再跳,
一定比你依家固定做大公司好。
唔使擔心jump唔心問題,只要唔係做幾個月就唔做,老細唔會太care。

另外就睇性格,如果大公司採訪你覺funny既,其實好難得,我對大公司老細對到想嘔,反而細公司訪問無乜拘束好開心;但如果只係做digital marketing, 你預咗會悶。
28k
我中肯啲幫你分析;
你呢行如果入大公司個career path係點?
升職快唔快?
加人工加得快唔快?
Work load?
轉工嘅難度?
如果跳去細公司優勢大唔大?

是旦中三個建議去大公司,始終6000唔係爭好多
用而家個Offer同大公司扭屎窟咪得囉
你要大公司嘅,全球好撚大果間叫m記

你撈嗎?

根本大唔大公司廢話黎,你本身有大公司經驗,入細間拿28k 就最真
係嘅 佢算比得高 正常~25K
所以呢part 計埋入份糧到
順帶一提,如果大公司要你採寫拍剪,你叫佢食屎啦。你拎住呢個經驗,轉好多公司都無問題,當然都要睇叫價啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞