北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
現金撚又贏
返大陸食啦,比錢仲要受你氣,onlun9
「明碼實價,OK吖!」、「講到明有咩問題?即係你覺得信用卡公司收charge,係應該老闆硬食嘅?」
其實佢個方式餐廳應該影響唔大
反而腦場果D影響大D
因為佢計%單價高黎貨高既貨就比佢食左好大部份
餐廳單價低其實成本跟本唔係高
咁收就有小小肉酸
依家冇得俾平啲喎
就係因為我哋作為消費者,先至唔可以容許舖頭將租機費/手續費轉嫁落消費者
以致消費者唔可以享有同樣嘅費用嚟消費喎

或者咁睇 舖頭裝八達通係想賺埋八達通客嘅生意
但又唔想俾八達通抽水
唔想俾人抽水好簡單啫,唔好裝八達通囉
原來問咗八達通冇唔ok嗱?
想去深圳咪去囉
關咩呢啲一個幾毫嘅事
唔想硬食可以係個餐加價,可以只收現金,你要用人地務服就守返人地規定
轉數快有收手續費?
其實間間舖頭收八達通 charge,都有食你1.5%(一早price in )
只係呢間舖頭咁誠實話你知, 我反而覺得個老闆均真,你仲可以選擇比現金享受優惠。
咁都要搞到比人屌
老闆on9啫,全部加價兩蚊,俾現金平兩蚊咪冇人講
核突到

HSBC

OCBC
就算當老板有良心,畀現金有得減價,都會有啲電子支付撚要拎走人地粒魚蛋架

不過劃一加價唔會畀人鬧,香港人智商就係咁嘅程度,擺上枱面用者自付就反而被人鬧
講到明打劫,有咩問題
掉轉現金減價個感覺好好多
香港人係咁架啦,我覺得唔出奇 朝三暮四嘅故事,到現代都依然適用
做誠實人反而會被人懲罰 老細一早劃一加價咪無事囉
食相難睇
香港人咁多年縱壞曬佢地 依家某程度上係自己攞黎
原來你無用過,用商業轉數快收客錢每單交易無手續費,你睇清楚啲條款先啦。

商業轉數快每單交易係免費,同過數係一樣唔收費,用接口先要收費,唔識唔好扮代表。
你lunch去試吓

不過現金價平1.5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞