北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
係 不過少咗出現好多
都係收銀嗰個阿伯 成日俾人鬧嘅發仔 同埋好有風格既呀姐
Service Providers shall not charge Octopus holders any additional amount for making
a purchase by the use of Octopus as opposed to any other payment method for the purchase of goods and services.
Service Providers shall not discriminate against, or give preferential treatment to,
any individual Octopus holder in relation to other Octopus holders who hold the same class of Octopus without the prior written consent of Octopus.

吃開屎係無問題
應該掉轉八達通俾返錢商户
大撚把奴隸
之前四個人食可以分開四個嘟八達通
唔洗架
八達通搞手打個和 大家開心
未遇過咁既餐廳,但見到就唔會食啦
呢啲電子支付不嬲每一單都要俾手續費㗎啦,八達通又好信用卡又好,一直以來都係間舖頭食,唔係以為無啦啦會有個咁方便嘅支付方式俾你用下嘛。如果提供個種支付方式佢就要俾返嗰間支付公司嘅手續費。

其實如果冇舖頭用呢啲電子支付方式,八達通又好信用卡公司又好,其實賺小好多。你諗吓黃金啲電子野點解現金價有折扣就明白啦
中囯移動支付類app可以𠆤人名義轉賬
香港八達通必須綁定香港商業登記

假如商號為左逃稅應該得
唔去咪唔洗比 唔洗煩
八達通收商戶手續費就一定要
但八達通都講明佢唔可以因為你用八達通就收手續費
市場會反映架啦 你惡過共產黨喎
人地都寫明,唔想比咪比現金
呢啲咁嘅濕鳩條款,其實就係確保啲舖頭唔好用現金收錢,變相降低八達通呢啲公司嘅利潤
去舉報啦
咁串應該本身都唔憂做 唔憂做加八達通機嚟做咩
自己食開屎話人食屎
佢真係斯德歌爾摩病人
建議e-payment撚快啲落去撐場支持。

明明日夜吹奏用咗e-payment自我感覺良好,唔去比多啲點對得住自己呢
等執笠囉,戇鳩
其實啲商家執一執,用現金就-$1 咪得囉
轉數快原本寫明有免費接口,本來以後大家唔使比支付系統吸血,促進經濟。

但利益太大,宜家無左回事,每單交易都吸血好弱智。
又一個戇鳩,有冇睇原文㗎?你收取額外費用已經係違反八達通協議,你唔遵守就唔好學人收八達通啦
其實唔係由八達通公司提供嘅機都有手續費
但係咁少錢都收就真係有啲肉酸
真呀,以為咁方便唔使代價
啲鋪頭心諗咁鐘意用咪用者自付收現金都大把客
你up緊咩
香港人同間舖上一課啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞